Identificarea punctelor tari, slabe, oportunitatilor si amenintarilor

Trimis la data: 2010-06-06
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Roxana_B
Dimensiune: 242kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In conformitate cu obiectivul stabilit, vor fi identificate patru tipuri de elemente, deosebit de importante in cadrul procesului de enuntare si elaborare a strategiilor de amenajare turistica. Doua dintre acestea, respectiv punctele tari si punctele slabe, sunt elemente de ordin intern ale organizatiei (firma, ONG, autoritati, institutii ale statului etc.) si trebuie identificate in "propria bucatarie", iar celelalte doua sunt elemente apartinatoare mediului extern al organizatiei, fiind vorba mai mult de accesarea unor informatii pretioase "pretioase" de care ar putea depinde indeplinirea obiectivului.
In acelasi timp, doua dintre elemente sunt de factura pozitiva (puncte tari si oportunitati), iar celelalte doua sunt de ordin negativ (puncte slabe si amenintari).
Cele patru tipuri de elemente sunt identificate si valorificate in procesul decizional prin raportare directa doar la obiectivul stabilit anterior. In mod normal aceste categorii de elemente nu pot fi confundate intre ele, dar in practica lucrurile se petrec altfel, mai ales in lipsa unei metodologii de lucru, de tipul celei expuse in acest curs.

Sunt aspecte care trebuie urmarite tot in mediul intern, dar de aceasta data ele sunt de factura negativa, adica elemente care pot compromite atingerea obiectivului stabilit. Identificarea slabiciunilor este foarte dificila deoarece exista de regula un grad ridicat de subiectivism sau de necunoastere, adesea fiind recomandata apelarea la consultanti externi, adica persoane din afara organizatiei care pot sa le observe dintr-o pozitie neutra, detasata de problemele curente.

In mod practic, punctele slabe sunt opusul punctelor tari si trebuie abordate ca atare. Grupele de elemente sunt identice cu cele prezentate la punctele tari si sunt expuse tot sub forma unei liste de idei operationale:Oportunitatile si amenintarile sunt elemente apartinatoare mediului extern organizatiei care efectueaza amenajarea turistica, pentru identificarea carora este absolut necesara o activitate intensa de informare. Daca pentru aflarea punctelor tari si a punctelor slabe era necesara o privire atenta a propriei "bucatarii", pentru identificarea oportunitatilor si amenintarilor se impune o prospectare a ceea ce se intampla sau se poate intampla in afara acesteia.

Este vorba de obtinerea de "informatii pretioase", adica acele informatii prin a caror valorificare imediata se pot obtine avantaje competitive.Categoria incadreaza doar acele aspecte prin a caror valorificare imediata se pot obtine avantaje competitive in atingerea obiectivului stabilit. Sunt situatii in care sunt valabile expresiile de tipul "acum e momentul" sau "acum ori niciodata", adica momente-cheie sau conjuncturi favorabile in care investitorul poate sa actioneze pentru a-si atinge cu succes tinta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.