Igiena apei si aprovizionarii cu apa

Trimis la data: 2010-01-30
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Florentina_S
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La pierderea 1-1,5 l de apa organismul simte nevoia de recuperare si apare senzatia de sete. In cazul dehidratarii de 10% se deregleaza procesele metabolice, iar la dehidratarea de 15-20% la temeperatura aerului de 30 C si mai mare poate cauza moartea (mai ales la bolnavi cardiaci), dehidratarea de 25% se considera mortala chiar si la temperaturi joase. Omul poate trai fara apa maximum 5-7 zile.

Cursuri similare:

Recuperarea pierderilor de apa se efectueaza ind ependenta de necesitate. In conditii obisnuite cantitatea de apa consumata in timpul rece al anului e de 1-1,5 l, iar in timpul cald ajunge pina la 3 l. In cazul eforturilor fizice obisnuite omul consuma 2,53 l de apa pe zi. In cazl eforturilot fizice mari, cantiatea de apa care trebuie recuperata creste pina la 8-10 l si mai mult I dependenta de constitutie, zona climaterica.
Odata cu apa se elimina substante mierale. Carenta si abuzul consumului de apa dauneaza sanatatii.

Cantitatea de apa produsa la metabolizarea unor trofine, la 100g:
proteine - 107,1 ml
lipide - 41,3 ml
amidon - 55,1 ml
alcool - 117,4 ml
2. Importanta igienica a apei
Pe linga utilizarea apei pentru necesitati fiziologice, curative, omul mai utilizeaza calitatile e si in scopuri igienice. Apa este consumata pentru spalatul rufelor, curatenie, igiena personala, prepararea alimentelor, spalatul veselei etc. La distribuirii apei la populatie, se ia in consideratie raportul 100 l la persoana.

Apa folosita de populatie in scop de menaj si baut trebuie sa corespunda anumitor parametri de calitate:
apa trebuie sa posede calitati organoleptice corespunzatoare
sa aiba componena chimica cuvenita din punct de vedere fiziologic
compusii toxici nu vor depasi concentratiile admisibile
apa nu trebuie sa contina agenti patogeni sau alti agenti care pot pune sanatatea in pericol

parametrii microbiologic: escherechia - 0, enterococi (streptococi) - 0
parametrii chimici: arsen - 10 microg/l, benzen - 1, bor - 0,5.
parametrii cimici indicatori: aluminiu - 200 microg/l, amoniu - 0,5, bacterii coliforme - 0, carbon organic - nici o modificare anormala, cloruri - 250, clor rezidual - 0,5, conductivitate - 2500, culoare - acceptabila consumatorilor si nici o modificare anormala, oxidabilitate - 5 mgO2/l, pH - 6,5-9,5, Na - 200 mg/l, sulfat - 250 mg/l, turbiditatea - 5 UNT, zinc - 3 mg/l,
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.