Igienizarea in intreprinderile de industrializare a laptelui

Trimis la data: 2010-01-16
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 1
Autor: Calin Oproiu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se realizeaza prin curatirea si dezinfectia suprafetelor cu care vine in contact laptele si produsele lactate, incepand cu mulsul si pana la desfacerea produselor lactate pe piata.Apa utilizata la igienizare trebuie sa indeplineasca conditiile de potabilitate (organoleptice, chimice si microbiologice) conform norAZmativelor legale.
Substantele detergente sunt utilizate la indepartarea impuritaAZtilor si a reziduurilor (grasimi, proteine, saruri minerale) provenite din lapte in timpul procesarii. Grasimea se indeparteaza de pe ambalaje, utilaje, spatii de proAZductie utilizand solutii alcaline la temperatura de 83AsC sau solutii cu substante tensioactive, care trebuie mentinute intr-o stare de agitatie intensa.

Cursuri similare:

Este necesara schimbarea la timp a solutiei de spalare deoaAZrece, daca aceasta contine peste 0,5% grasime, eficienta detergentului scade, aparand tendinta de aglomerare si de depunere a grasimii pe suprafetele cu care vine in contact. Substantele proteice se indeparteaza prin descompunerea lor in produsi solubili sub actiunea acizilor si bazelor, solubilitatea fiind diAZrect proportionala cu concentratia acestora. Eficienta solutiilor de spalare scade cand cantitatea de proteine depaseste 0,4%; deci se imAZpune schimbarea solutiilor inainte de atingerea acestei concentratii.

Piatra de lapte este un amestec de fosfat de calciu, carbonat de calciu, proteine si grasimi (in cantitati variabile), care apare in special pe suprafetele schimbatoarelor de caldura, in care temperatura laptelui depaseste 75AsC. Solutiile alcaline emulsioneaza grasimile si solubilizeaza proteiAZnele, iar cele acide indeparteaza sarurile de calciu. Din acest consideAZrent, se practica o tratare alternand solutiile alcaline cu cele acide (Stanescu, 1998). Substantele dezinfectante cel mai frecvent folosite in industria laptelui sunt hipocloritul de sodiu si cloramina, dintre compusii cloAZrului; soda caustica si soda calcinata, care au si efect de saponificare a grasimilor.

Actiunea agentilor chimici de spalare este favorizata, in general, de temperatura. Spalarea ambalajelor, recipientelor, conductelor si inAZstalatiilor care nu prezinta depuneri de reziduuri uscate din lapte, imAZpune obligatoriu clatirea prealabila a acestora cu apa potabila rece, pentru indepartarea resturilor de lapte. Clatirea cu apa calda, datorita depozitelor de proteine coagulate, ce s-ar crea in acest caz, ingreuneaza operatiile ulterioare de curatire.
De cele mai multe ori recipientele returnate din reteaua comerciAZala prezinta reziduuri uscate, foarte greu de indepartat. In aceasta situAZatie se procedeaza initial la inmuierea prealabila a recipientelor intr-o solutie alcalina 0,5-1%, la temperatura de 35-40AsC. La fel se proceAZdeaza si cu bidoanele, recipientele, conductele care prezinta reziduuri uscate aderente. Din aceste considerente, este indicat ca imediat dupa golirea acestora, sa se procedeze la clatirea lor, cu apa rece.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.