Imaginea si relatiile publice pentru companii

Trimis la data: 2010-03-18
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei_T
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ideea de identitate a unei companii, asa cum este perceputa astazi, a aparut aproximativ in anul 1983, iesind atunci de sub tutela design-ului grafic. Identitatea organizatiei reprezinta astfel manifestarea tangibila a personalitatii unei organizatii.
In acest context, imaginea unei companii devine ceea ce audientele percep din identitatea creata si proiectata. In acelasi timp, personalitatea unei organizatii face referire la "cine" este o companie prin translatarea unei organizatii in sfera umanului de unde preia trasaturi si caracteristici. Din nefericire, apare de foarte multe ori o confuzie intre personalitatea companiei si cultura organizationala.
Aceasta din urma reflecta doar personalitatea, ea fiind, la randu-i, reflectata in elementele de identitate ale organizatiei. Dincolo de toate confuziile, se poate afirma ca identitatea unei organizatii este pana la urma o declaratie vizuala (in viziunea lui James R. Gregory - Marketing corporate image - The company as your number one product, NTC Business Book, 1991, p. 61) referitoare la cine si ce este compania respectiva. Declaratia indica modul in care compania se vede pe sine si are un impact important in ceea ce priveste modul in care lumea in general va privi organizatia.

Identitatea devine astfel similaritate intre doua lucruri, intre caracteristici, intre produse. Se poate vorbi si despre identitatea individului, reflectata de buletinul sau de cartea identitate. Identitate devine opusul diferentei, al contrastului. Este absolut necesar, asadar, ca o companie sa aiba trasaturi diferite fata de celelalte institutii concurente, sa se individualizeze in spatiul economico-social, sa se intipareasca anumite elemente caracteristice in mintea clientilor, partenerilor, furnizorilor si a tuturor publicurilor-tinta.

Si primul public care trebuie sa fie familiarizat cu identitatea unei organizatii este alcatuit din angajatii respectivei institutii. In timp, acesti angajati vor deveni purtatori de imagine si, implicit, prin extensie, si de identitate a companiei.De asemenea, se constata ca identitatea se poate manifesta in principal in trei arii:
- in zona produselor si serviciilor - unde importante sunt aparenta (design-ul) si performanta respectivului produs/serviciu, exemple in acest sens fiind produsele Sony sau masinile BMW -, in aria mediul (unde sunt facute sau vandute produsele/serviciile), de pilda sediile, birourile, interioarele fabricilor etc.;

- in cadrul comunicarii (modul in care se explica ce face organizatia) in toate formele sale; - comportamentul tuturor angajatilor (care trebuie sa fie unul in spiritul identitatii ce se doreste a fi intiparita in mintea clientilor) (Wally Ollins, The new guide to identity - How to create and sustain change through managing change, The Design Council, Gower Publishing Limited, England, 1995, p.3).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.