Impactul antropic asupra ecosistemelor

Trimis la data: 2010-03-20
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tiberiu_P
Dimensiune: 3489kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Impactul antropic asupra ecosistemelor este multiplu si semnificativ si rezulta din dezvoltarea fara precedent a societatii umane. Constientizarea responsabilitatii pentru protectia mediului ambiant a determinat o serie de actiuni la diferite nivele (mondial, continental, regional/zonal, national, local). La nivelul Uniunii Europene concertarea politicilor de mediu a inceput de mai bine de 30 de ani. La reuniunea desfasurata la Paris in octombrie 1972, sefii de stat si de guvern au invitat institutiile comunitare sa elaboreze un program de actiune in materie de mediu. Programul prezentat de catre Comisie a fost adoptat de catre Consiliu in noiembrie 1973, apoi innoit si completat in 1977 si in 1983.
El pune accentul pe caracterul preventiv al politicii de mediu care trebuie sa urmareasca evitarea poluarii si subliniaza ca aceasta trebuie sa se desfasoare in paralel si concomitent cu dezvoltarea economica si sociala. De asemenea, se pune problema aplicarii principiului "poluatorul plateste", potrivit caruia poluatorului ii revin cheltuielile ocazionate de prevenirea si repararea daunelor ecologice. Al treilea program (din 1983) evidentiaza si mai accentuat implicatiile protectiei mediului pentru industrie, agricultura, producerea de energie si transporturile.

Ca si in alte domenii, Actul Unic European a dat un nou impuls politicii comunitare adaugand tratatului un titlu consacrat mediului, devenit titlul XIX odata cu tratatul de la Amsterdam. Articolul 130R (art. 174 nou) prevede ca politica Comunitatii este fondata pe principiul precautiei, al actiunii preventive, al corectarii cu prioritate la sursa a prejudiciilor aduse mediului si "poluatorului plateste", iar art. 6 prevede ca "exigentele de protectie a mediului trebuie sa fie integrate in definirea si punerea in aplicare a politicilor si actiunilor Comunitatii in vederea promovarii unei dezvoltari durabile".

Articolul 130S (art. 175 nou) acorda Consiliului puterea de a hotari asupra masurilor necesare, iar art. 130T (art. 176 nou) precizeaza ca acestea "nu sunt un obstacol in mentinerea si stabilirea de catre fiecare stat membru a masurilor sustinute de protectie", cu conditia ca acestea sa fie compatibile cu tratatul si notificate de catre Comisie. Al 5- lea program adoptat in decembrie 1992 este axat pe implementarea unei "dezvoltari durabile" si propune alaturi de adoptarea instrumentelor legislative, recurgerea la instrumente fondate pe legile pietei (stimulente economice si fiscale).

Comisia a propus in ianuarie 2001 al 6 - lea program pentru 2010, avand ca domeniu de interventie prioritara schimbarea climatica, sanatatea si mediul, natura si diversitatea biologica, gestiunea resurselor naturale. Cu ocazia punerii in aplicare a reformei Fondurilor structurale, Comisia a vegheat ca o clauza privind protectia mediului sa fie inserata in cadrul granturilor comunitare, platile putand fi suspendate daca proiectele selectate nu respecta regulile comunitare privind mediul.

Un regulament al Consiliului emis in 1990, a creat o Agentie Europeana pentru Mediu, cu sediul la Copenhaga, si o retea europeana de informare si observare a mediului, in timp ce un regulament din 1992 instituie un sistem financiar pentru mediu (LIFE) (prevazut prin regulamentul din 17 iulie 2000 cu un total de 640 milioane de euro pentru perioada 2000-2004).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.