Impedantele si zgomotul amplificatoarelor

Trimis la data: 2010-06-02
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula Nistor
Dimensiune: 158kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
8.1. Impedanta de intrare
Orice dispozitiv electric care cere un semnal pentru a functiona are o impedanta de intrare. La fel ca oricare alta impedanta (sau rezistenta in circuitele d.c.), impedanta de intrare a unui dispozitiv este o masura a curentului care strabate bornele de intrare in prezenta unei anumite diferente de potential.

Cursuri similare:

Este important de notat, totusi, ca o astfel de impedanta de intrare rezistiva nu inseamna in consecinta ca putem utiliza un semnal d.c. pentru a masura rezistenta de intrare; pot fi elemente reactive in aceasta cale (ex. condensatori de cuplaj) care sunt nesemnificative la frecvente a.c. moderate, dar impiedica efectuarea masuratorilor d.c. la intrare.

8.2. Masurarea impedantei de intrare
Masurarea tensiunii semnalului de intrare se face usor cu ajutorul unui osciloscop sau voltmetru de curent alternativ (a.c.). Curentul a.c. de intrare este dificil de masurat, mai ales in cazul impedantelor mari de intrare. Cea mai comoda metoda pentru masurarea impedantei de intrare este prezentata in fig. 8.2.

O rezistenta de valoare cunoscuta R este conectata intre generatorul de semnal si intrarea circuitului masurat. Tensiunile de semnal V1 si V2 de pe ambele parti ale rezistentei sunt astfel masurate cu un osciloscop sau cu un voltmetru a.c. de mare impedanta. Daca circuitul testat este un amplificator, atunci masurarea tensiunilor V1 si V2 este adesea mult mai convenabil de facut la iesirea amplificatorului (masurand V1 cu generatorul cuplat direct si V2 cu rezistenta R intercalata). Intrucat apare doar raportul V1/V2 in expresia impedantei Zin, castigul amplificatorului nu deranjeaza masuratoarea. Tensiunea de iesire a generatorului este considerata ca fiind constanta in timpul masuratorii. Sa consideram un caz simplu, in care conectarea in serie cu intrarea amplificatorului a unei rezistente de 10ki are ca efect injumatatirea tensiunii de la iesirea amplificatorului, deci V1/V2=2 si din relatia (8.2) gasim Zin=10ki.

8.3. Impedanta de iesire
Un exemplu tipic al conceptului de impedanta de iesire este dat de scaderea intensitatii luminilor unui automobil in momentul conectarii demarorului. Curentul mare consumat de demaror cauzeaza o cadere de tensiune in interiorul bateriei, reducand astfel tensiunea sa de iesire si diminuand astfel lumina. Caderea de tensiune apare pe "rezistenta de iesire" a bateriei, bine cunoscuta ca "rezistenta sa interna" sau "rezistenta sursei".

Noi putem extinde aceasta idee pentru a include toate circuitele de iesire, atat a.c. cat si d.c., care invariabil au o anumita impedanta de iesire asociata cu un generator de tensiune. Astfel aceasta simpla descriere aplicabila chiar si circuitelor mai complicate, este confirmata de teorema lui Thevenin, care se enunta astfel: orice retea de impedante si generatoare, avand doua terminale de iesire, poate fi inlocuita printr-un circuit echivalent serie alcatuit dintr-o impedanta si un generator.

Aici, prin acest "generator" se intelege un dispozitiv "generator ideal de tensiune", care continua sa produca o tensiune constanta chiar si atunci cand se consuma un curent de la acesta. Descrierea Thevenin a unui circuit de iesire este prezentata in fig.8.3, Zies fiind impedanta de iesire si V tensiunea de iesire la mers in gol.

Este important de punctat in acest moment, discutand impedanta de intrare si respectiv de iesire, introducerea conceptului de circuit echivalent (figurile 8.1, 8.2, si 8.3 sunt toate circuite echivalente). Componentele circuitului echivalent nu reprezinta intr-un mod necesar componentele efective din circuitul examinat, dar sunt reprezentari conventionale care sunt deosebit de utile in intelegerea functionarii circuitelor.

Daca ne intoarcem la fig.8.3, vedem ca, daca aplicam la bornele de iesire o rezistenta de sarcina, sau bornele de intrare ale altui circuit, o parte din tensiunea generatorului de iesire cade pe impedanta interna de iesire Zies. Circuitele uzuale de iesire au o impedanta rezistiva de iesire pe un domeniu larg de frecvente si circuitul echivalent de iesire are Ries=Zies (unde Ries este "rezistenta de iesire").
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.