Imperfectiuni ale structurii cristaline

Trimis la data: 2010-06-30
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Amelia Moise
Dimensiune: 479kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Starea cristalina descrisa ca un aranjament perfect ordonat si periodic al atomilor, considerati sfere rigide, este specifica cristalului perfect sau ideal. Materialul cristalin (metalic, ceramic sau polimer) obtinut prin diferite procedee tehnologice (turnare, sinterizare, deformare, tratament termic, etc.) este in general un agregat policristalin, la care cristalele in contact au forme neregulate si numeroase abateri de la structura cristalina ideala. Aceste abateri se numesc imperfectiuni sau defecte structurale. Cristalul real, afectat de defecte, este numit cristalit sau graunte cristalin.

Cursuri similare:

Cantitativ, imperfectiunile structurale reprezinta o mica fractiune (1 la o mie de atomi), fiind predominanta dispunerea ordonata a atomilor. Cu toate acestea, toate proprietatile dependente de microstructura sunt puternic influentate de aceste imperfectiuni. Astfel, rezistenta la tractiune a unui monocristal este de 100 pana la 1000 de ori mai mare decat a unui material policristalin.

In afara acestor imperfectiuni, cristalul poate prezenta tensiuni interne remanente, care provoaca distorsiuni elastice ale retelei cristaline. Datorita acestor distorsiuni, apar abateri pana la 1% ale parametrilor de retea. Prezenta tensiunilor interne afecteaza puternic unele proprietati, precum rezistivitatea electrica si rezistenta la coroziune a metalelor. De asemenea tensiunile interne se insumeaza cu tensiunile din exploatare, favorizand sau micsorand probabilitatea aparitiei deformarii plastice si a ruperii.
4.2 Imperfectiuni punctiforme

Imperfectiunile punctiforme au zero dimensiuni, pentru ca sunt la scara atomica si dimensiunile defectului sunt de ordinul de marime al constantei reticulare. Defectele punctiforme in metale pot fi simple sau complexe. Imperfectiunile simple cuprind: lacunele sau vacantele, atomii interstitiali si atomii de substitutie (fig. 4.1).
Lacunele sau vacantele sunt puncte de retea, A, neocupate de atomi. Sursele de lacune sunt regiunile cu o densitate mai mica de atomi, cum sunt suprafetele libere, limitele de graunte, dislocatiile. De exemplu un atom superficial cu o energie mai mare se poate deplasa de pe pozitia de echilibru in exterior.

Prin acelasi mecanism, un atom vecin poate sari pe pozitia lacunei formate. Se produce migrarea lacunei in interiorul cristalului, concomitent cu deplasarea atomilor in sens opus. Astfel, prezenta lacunelor favorizeaza procesul de autodifuziune - deplasarea atomilor proprii in cristal in absenta unei diferente de concentratie.
Vacantele sunt defecte termodinamic stabile, aflate intr-o concentratie de echilibru, la o temperatura data. Concentratia de echilibru de vacante creste exponential cu temperatura:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.