Implicarea analizei financiare

Trimis la data: 2010-07-14
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 61
Nota: 6.97 / 10
Downloads: 6
Autor: Tudor Nemteanu
Dimensiune: 85kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru a participa la fundamentarea si adoptarea unei noi decizii financiare trebuie investigate realizarile obtinute care, prin impactul exercitat asupra evolutiei viitoare a firmei, il forteaza pe manager sa procedeze la un nou efort de gandire capabil sa ii schimbe rationamentul. Inregistrarea unui decalaj nefavorabil intre realizarile si obiectivele propuse anterior printr-o strategie, poate fi un factor cu impact negativ asupra perspectivelor de evolutie a firmei si pune sub semnul intrebarii calitatea managementului financiar.

Cursuri similare:

La evaluarea impactului pe care decalajul inregistrat il produce asupra evolutiei viitoare a intreprinderii, accentul cade pe analiza financiara care s-a integrat in mecanismul de conducere si a devenit un instrument extrem de util pentru practica in domeniu. Analiza financiara este axata cu precadere pe fluxurile financiare care se formeaza la nivelul unei intreprinderi, pe modul de gestionare si plasare a capitalurilor.

Insa acest demers nu se rezuma doar la aplicarea mecanica a unor formule, ci la formarea unui veritabil "instinct financiar" al managerului care, prin deciziile luate, valorifica intregul potential al firmei si asigura functionarea eficienta a acesteia.Dupa cum s-a precizat in Cap. 1, analiza financiara este o activitate complexa, de diagnosticare a pozitiei (situatiei) financiare, precum si a starii de performanta financiara a intreprinderii, la sfarsitul exercitiului.

Analiza financiara urmareste "sa evidentieze modalitatile de realizare a echilibrului financiar (pe termen scurt si pe termen lung), precum si treptele de acumulare baneasca, de rentabilitate ale activitatii intreprinderii" . Pornind de la aceste preocupari concrete, analiza financiara recurge la instrumente de lucru specifice, prezentate in Tabelul nr. 5:

Din Tabelul nr. 5 se desprinde faptul ca analiza financiara se poate efectua, fie pe baza bilantului, fie pe baza contului de rezultate, modalitati pe care le vom dezvolta ulterior. Indiferent de formele sub care se desfasoara, analiza financiara porneste de la efectele obtinute (rezultatele procesului incheiat) si se indreapta catre eforturile depuse (elemente, factori); asadar, drumul pe care-l parcurge analiza reprezinta inversul evolutiei reale a fenomenului financiar.

De asemenea, analiza financiara se deruleaza intr-o succesiune de etape, care ii asigura un caracter complet si stiintific. Aceste etape sunt urmatoarele:delimitarea obiectului analizei care presupune constatarea anumitor fapte, fenomene, rezultate; delimitarea obiectului se face in timp si spatiu, cantitativ si calitativ, utilizand anumite metode de evaluare si calcul;

In acelasi timp, analiza financiara necesita culegerea si prelucrarea unui ansamblu de informatii care imbraca forma indicatorilor. Acestia devin un instrument de lucru indispensabil muncii de analiza financiara si, implicit, derularii actului decizional la nivel microeconomic. De aceea, in proiectarea si derularea activitatii financiare a intreprinderii, un accent aparte se pune tocmai pe sistemul de indicatori, precum si pe modalitatile concrete de utilizare si control al acestora.

Nivelurile indicatorilor, fie proiectate, fie realizate, devin din punctul de vedere al practicii manageriale, parametrii in cadrul carora se deruleaza activitatile si procesele financiare. Managerul financiar trebuie sa lucreze cu indicatori reprezentativi cu ajutorul carora poate sa controleze evolutia activitatii financiare si sa contribuie la dezvoltarea de ansamblu a intreprinderii. In consens cu aceasta, apare si necesitatea perfectionarii continue a tehnicilor de prelucrare a indicatorilor economico-financiari utilizati in procesul de fundamentare a deciziilor de corectare (reglare).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.