Importanta disciplinei arboricultura ornamentala - Dezvoltarea in lume si in tara noastra

Trimis la data: 2010-05-01
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana Mateescu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Arboricultura ornamentala este o stiinta horticola care are ca obiect de studiu cunoasterea plantelor lemnoase sub raportul insusirilor botanice, decorative si al particularitatilor biologice si ecologice, precum si cunoasterea tehnologiilor de producere si cultura a acestora.
Arboricultura ornamentala utilizeaza cunostinte importante furnizate de alte stiinte fundamentale si aplicative, cum ar fi: Botanica, Ecologia, Dendrologia, Fiziologia, Pedologia, Agrochimia, Protectia plantelor, Ameliorarea plantelor, Mecanizare, Management etc.Importanta Arboriculturii ornamentale ca sector de productie decurge din functiile complexe ale vegetatiei lemnoase: crearea unui climat mai favorabil sanatatii oamenilor, atenuarea poluarii atmosferice, protectia solului si apelor, valorificarea terenurilor necorespunzatoare pentru agricultura si constructii, infrumusetarea spatiilor verzi exterioare, a strazilor si zonelor construite, etc.

Cursuri similare:

Parcurile, gradinile, scuarurile, plantatiile cailor de circulatie, gradinile locuintelor, gradinile institutiilor, zonele de agrement s.a. constituie un atribut al dezvoltarii moderne. Aceste amenajari constituie beneficiarul principal si factorul motric al productiei de plante lemnoase ornamentale.In multe tari cultura arborilor si arbustilor decorativi reprezinta un compartiment economic important, atat prin numarul mare de intreprinderi productive, cat si prin volumul productiei si al exportului de material saditor.

Pe Glob se estimeaza ca suprafata totala de pepiniere dendrologice este de peste 155.000 ha, din care S.U.A. si Canada detin mai mult de 1/3 iar Germania, Japonia, Franta si Italia au fiecare cate aproximativ 10% din suprafata mondiala.In Europa, cea mai mare producatoare de plante ornamentale lemnoase este Germania, urmata de Franta, iar cel mai mare exportator de plante ornamentale lemnoase este Olanda, urmata indeaproape de Germania si Belgia.

In Romania arboricultura ornamentala este relativ modest dezvoltata. Suprafetele de pepiniere dendrologice sunt reduse (cca. 440 ha), daca ne referim numai la pepinierele apartinand Primariilor, R A.Romsilva, Administratiei SNCFR, Directiilor Regionale de drumuri si poduri si Statiunilor de Cercetare Pomicola. Dupa anul 1994 s-a remarcat aparitia izolata a unor mici pepiniere particulare, unele chiar numai in scop comercial. De asemenea au aparut "importatori de plante de pepiniera" care comercializeaza mai ales conifere, dar si arbori si arbusti foiosi, in containere.

Dezvoltarea sectorului particular in economie si servicii conduce la o crestere progresiva a cererii de plante lemnoase ornamentale pentru amenajari se sedii de firma, locuinte, case de vacanta, hoteluri, popasuri turistice, restaurante s.a.Unele programe de interes national (crearea retelei de autostrazi si drumuri modernizate) vor determina solicitari masive de material saditor ornamental pentru plantatiile stradale.

De asemenea, se impune o diversificare si dezvoltare a productiei de arbori si arbusti in vederea refacerii si reamenajarii spatiilor verzi intra- si extravilane.Activitatea de cercetare in acest domeniu (arboricultura ornamentala) se desfasoara in statiunile de cercetare pentru pomicultura si cele pentru silvicultura, in cadrul Facultatilor de Horticultura si in unele Institute de cercetare ale Academiei Romane (I.C.L.F. Vidra).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.