Importanta structurilor sociale in analiza regionala

Trimis la data: 2010-10-11 Materia: Sociologie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ion_D Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Studiul structurilor sociale este una din componentele analizei regionale pornind de la ideea ca orice societate este supusa conflictelor(latente sau manifeste ) ce opun clasele sociale. Acest din urma termen nu trebuie inteles in sens exclusiv marxist, de clase socio-economice, derivate din raporturile sociale de productie. In afara clasicelor conflicte ce opun burghezia, proletariatul si clasele de mijloc exista si conflicte culturale, antagonisme intre sexe, intre tarani si citadini, miscari regionaliste ori ecologiste etc.

Toate acestea contribuie din plin la polarizarea societatii facind relative notiunile traditionale de clase socio-profesionale sau sociale. Conceptul de clasa socio-spatiala este strins legat de cel de spatiu social. Spatiul social, presupune ( cf. A Fremont, 1979 ) o combinatie puternica de relatii reciproce intre indivizi si intre acestia si locurile in care-si desfasoara cea mai mare parte a vietii sociale ducind la instaurarea coeziunii si formind in cele din urma un grup social distinct deci o clasa socio-spatiala (A Reynaud, 1981).

Legaturile puternice inte oameni si teritoriul pe care-l ocupa sint studiate de mult timp ( unii au numit chiar societatile primitive "societati geografice", J Bonnemaison, 1979 de ex.) Societatile moderne chiar daca nu ating aceste forme extreme de atasament local antreneaza doua consecinte : tendinta de omogenizare culturala si autodefinirea grupului social fata de cele vecine in termeni de interioritate, identitate sau superioritate (e suficient sa amintim opozitia pe care o fac toti parizienii sau bucurestenii intre ei si " provinciali" ).

Problema dezvoltarii CSS (claselor socio-spatiale) a suscitat si suscita vii discutii in privinta genezei lor. In perspectiva sistemica notiunea de baza este cea de entropie inversa (R Callois,1982 ) in spatele careia trebue sa vedem capacitatea de organizare a unui grup social, de creare a unei " ordini" interne. Aceste forme de organizare se difuzeaza la scurta distanta ajungind la crearea unor CSS polarizate ( organizate disimetric in jurul unui/mai multi poli ) si omogena prin formarea unei arii culturale.

Exista numeroase ex. de CSS dinamice care au reusit sa-si impun propriul model de organizare unui saptiu mai larg ( aici se afla de altfel unul din resorturile genezei regiunilor ), de ex. cetatile grecesti antice in perioada pericleeana, Florenta sau Venetia medievala, ori in sens mai larg, Scotia sec. XVIII sau California sec. XX. In toate cazurile este vorba despre grupuri sociale posedind o coeziune si o capacitate de inovatie si creatie ce le permite sa fie extrem de productive economic si cultural. CSS pot sa decada sau sa dispara prin absorbtia intr-o alta CSS mai dinamica.In primul caz e vorba de cresterea entropiei ( a dezordinii deci ) in celalalt de impunerea altui model de orgnaizare de catre o CSS mai dinamica, cu o pozitie mai favorabila.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.