Importanta tehnologiei sensorilor

Trimis la data: 2012-10-29
Materia: Electotehnica
Nivel: Liceu
Pagini: 30
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: alexbe
Dimensiune: 594kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cresterea deosebita a automatizarii sistemelor de productie necesita folosirea unor compo- nente care sa fie capabile sa primeasca si sa transmita informatii referitoare la procesul de productie. Sensorii indelpinesc aceste functii si importanta lor a crescut in ultimii ani in procesul de masurare si de control al proceselor tehnologice.sensorul furnizeaza informatiile unui controler sub forma unor variabile de proces. Prin variabile de proces se inteleg marimi fizice care caracterizeaza procesul tehnologic respectiv: temperatura, presiune, forta, lungime, unghi de rotatie, nivel, debit, etc.
Exista sensori pentru majoritatea marimilor fizice care reactioneaza la una din aceste marimi si transmit semnale relevante.

Cursuri similare:

Notiunea de proximitate se refera la gradul de apropiere dintre doua corpuri; in instalatiile tehnice se intilnesc cazuri in care contrtolul pozitiei unui dispozitiv fata de altul face parte din insasi procesul tehnologic. Controlul pozitiei dintre dispozitivele aflate in miscare , dintre care unul reprezinta sistemul de referinta se face cu ajutorul senzorilor de preximitate .Acest control se face fara existenta unui contact direct intre corpurile aflate in miscare.

Definitie: senzorii de proximitate sunt dispozitive care permit detectarea si semnalizarea prezentei unor obiecte in cimpul lor de actiune fara contact fizic cu obiectele respective Senzorii de proximitate au o caracteristica tip releu - tot sau nimic - adica semnalul de iesire reprezinta prezenta sau absenta obiectului controlat.
Senzorii deproximitate au o larga utilizare in toate domeniile industriale datorita avantajelor pe care le ofera:

Principiul de functionare: functionarea unui sensor de proximitate capacitiv se bazeaza pe masurarea variatiei capacitatii electrice a unui condensator dintr-un circuit rezonant RC datorita apropierii unui material oarecare. Senzorii capacitivi se realizeaza din doua tipuri de condensatoare: plan si cilindric iar in analiza sche- melor echivalente se presupune ca rezistenta de pierderi este neglijabila fata de reactanta capacitiva si unghiul de pierderi este mic.

Capacitatea unui condensator se poate modifica si prin introducerea
de dielectrici cu permitivitati diferite intre armaturi sau prin modificarea starii fizice a dielectricului datorita umiditatii.
Campul electrostatic parazit este creat intre un electrod activ si electrodul de masa. In structura sensorului capacitiv exista adesea un electrod de com pensare care are rolul de compensare a influentei umiditatii asupra functionarii sensorului.Schema bloc a sensorului de proximitate capacitiv este prezentata in figura 1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.