Impozitele - Geneza, concept, stiinta

Trimis la data: 2010-12-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 17
Autor: Lucian Lunga
Dimensiune: 26kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Impozitele sunt cunoscute din antichitate si se presupune ca au aparut in evolutia societatii omenesti in cadrul primelor formatiuni statale, fiind determinate de necesitatile intretinerii materiale a celor ce exercitau forta publica, indeplinind atributiile autoritare de conducere statala.De la aparitia lor, impozitele au fost concepute si aplicate diferit, conditionat de dezvoltarea economico-sociala si de cheltuielile publice acceptate in fiecare stat. Date despre impozitele si cheltuielile publice din antichitate se cunosc in deosebi din istoria statelor antice grec si roman.

Cursuri similare:

In republicile antice grecesti, ca si in statul antic roman erau considerate publice cheltuielile pentru organele de conducere statala, pentru intretinerea si inzestrarea fortelor armate si de ordine publica, constructia si inarmarea corabiilor de razboi, construirea de drumuri, pentru temple si serbari religioase etc.In completarea resurselor domeniului public, in fiecare din aceste state au fost instituite impozite diferite, unele ordinare sau curente altele extraordinare.

In statul antic atenian principalul impozit era pretins de la proprietarii de terenuri si de bunuri. Acesta era urmat de impozite asupra veniturilor meseriasilor, taxele pentru vanzarea in piata a produselor agricole, precum si impozitul extraordinar pe veniturile cetatenilor bogati in timp de razboi ca o indatorire de onoare a acestor cetateni.In statul roman antic, in toate etapele de evolutie istorica, principalul impozit a fost "tributum".

La inceput acest impozit era perceput numai de la locuitorii provinciilor cucerite, apoi a fost extins ca impozit cetatenesc permanent, datorat de toti cetatenii statului roman care avea proprietati imobiliare, iar mai tarziu si pentru bunuri mobiliare. Apoi s-a instituit impozit asupra vanzarilor de bunuri, un impozit pe mestesuguri, pe numarul de sclavi si impozitul datorat de celibatari.

Aceste impozite din statele atenian si roman sunt o dovada si exemplu ale raspandirii si diversificarii in antichitate al procedeului financiar al obligarii persoanelor fizice sa plateasca impozite ca venituri ale statului.In evul mediu impozitele erau de asemenea diferite de la un stat la altul, conditionat de dezvoltarea economico-sociala diferita, ca si de conceptii si traditii proprii.

In Anglia, timp indelungat, impozitul era cel datorat de proprietarii de pamant. Conceptional, prin Charta Libertatum din 1215 s-a interzis instituirea impozitelor de catre monarhi fara aprobarea poporului. In acelasi secol a fost introdus un impozit diferentiat pentru nobili, clerci si tarani, iar in secolele urmatoare au fost instituite impozite pe cladiri, pe veniturile mestesugarilor, ca si impozite incluse in pretuirile de vanzare a sarii, carbunilor, pieilor si altor bunuri.

In Republica Florenta din Italia in perioada secolelor XII-XV existau: impozit pe veniturile cetatenilor bogati, care se percepea in baza unei "scari" progresive, impozite pe succesiuni, impozite pe sare, taxe vamale la intrarea marfurilor in republica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.