Imprumuturile de stat

Trimis la data: 2010-02-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Niculescu iona
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Imprumuturile de stat reprezinta obligatiile generate de contractele de pe piata financiara interna si/sau internationala prin care statul, in calitate de imprumutat, obtine fonduri financiare de la o persoana fizica sau juridica creditoare si se angajeaza sa le ramburseze, impreuna cu dobanda si cu alte costuri, intr-o perioada specificata. Aceste obligatii sunt rezultatul atat a imprumuturilor contractate direct de catre stat, cat si a imprumuturilor garantate de stat.
Deci, distingem urmatoarele forme ale imprumuturilor de stat: imprumuturi interne sau externe contractate/garantate de catre autoritati ale administratiei publice centrale; imprumuturi interne sau externe contractate/garantate de catre autoritati ale administratiei publice locale.

Cursuri similare:

Imprumuturile angajate direct de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale sunt contractate pe baza de:
Titluri de stat (denominate in lei si in valuta, in forma materializata sau dematerializata, respectiv cu dobanda sau cu discont plasate atat pe piata interna, cat si pe piata externa) emise de Ministerul Finantelor Publice si de autoritatile publice locale (direct sau prin intermediul unor agentii sau al unor institutii specializate) si plasate pe piata interna sau externa.

In aceasta categorie includem: certificatele de trezorerie, obligatiunile municipale, obligatiunile pentru finantarea deficitului bugetar, obligatiunile emise in baza unor legi speciale;
Conventii incheiate cu Banca Nationala a Romaniei, precum si cu institutii specializate care dobandesc calitatea de agent al statului1.
Acorduri cu guvernele altor tari si cu institutiile financiare internationale.

De asemena, Ministerul Finantelor Publice, cat si autoritatile administratiei publice locale (Consiliile locale, judetene si Consiliul General al municipiului Bucuresti) pot angaja imprumuturi si din disponibilitatile existente in contul general al trezoreriei statului, in vederea acoperirii golurilor temporare de casa, ca urmare a decalajului dintre veniturile si cheltuielile bugetului de stat, respectiv a bugetelor locale.

Imprumuturile garantate de stat sau de autoritatile administratiei publice locale sunt contractate de societati comerciale, regii autonome, companii/societati nationale, unitati administrativ-teritoriale si institutii publice de interes local, in
1 Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial nr. 582/2004.

scopul finantarii unor proiecte de investitii, pe baza scrisorilor de garantie emise de Ministerul Finantelor Publice, in numele si in contul statului, sau de catre autoritati ale administratiei publice locale. Scrisorile de garantie reprezinta documentul ce exprima angajametul asumat, in contul si in numele statului, de catre Guvern prin Ministerul Finantelor Publice sau de catre autoritatile administratiei publice locale, in calitate de garanti, fata de institutiile creditoare de a plati la scadenta obligatiile neonorate ale garantatului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.