Imunitati si facilitati diplomatice

Trimis la data: 2015-10-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: marian92
Dimensiune: 681kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
un ansamblu de reguli care acorda un statut juridic specific atat misiunii diplomatice, cat si personalului misiunii, cu precizarea ca in practica statelor sunt aplicabile si alte reguli, in functie de particularitatile concrete ale acestora.
tratamentul pe care statul acreditar il acorda misiunilor diplomatice si personalului acestora, exprimat prin exceptarea de la jurisdictia penala si civila a acestui stat.
sunt prevazute si enumerate in continutul articolelor 29-39 din Conventia de la Viena din 1961.
Aceste imunitatile si privilegiile sunt recunoscute membrilor misiunilor diplomatice si au ca obiect sa permita exercitarea functiilor lor fara ca autoritatile locale sa poata sa le aduca ingradiri.
Articolul 41 din Conventia de la Viena prevede, corelativ, obligatii fata de statul acreditar.Membrii misiunilor diplomatice au datoria de a respecta legile si reglementarile statului acreditar si de a nu se amesteca in treburile sale interne, iar localurile misiunilor nu trebuie utilizate in scopuri incompatibile cu regulile si obligatiile activitatii diplomatice.Agentii diplomatici nu trebuie sa exercite profesii sau alte activitati remunerate in vederea obtinerii unui castig personal pe teritoriul statului acreditar.Statul acreditar are obligatii precise stabilite de Conventia de la Viena prin articolele 25-27:

-sa acorde misiunii toate facilitatile pentru indeplinirea functiunilor sale.
-sa asigure membrilor misiunii toata libertatea de deplasare si de circulatie.
-interdictia unor masuri discriminatorii intre state.
-sa asigure securitatea localurilor misiunii
-sa evite ca linistea acesteia sa fie tulburata sau sa-i fie afectata demnitatea (art. 22).scoaterea de sub actiunea legii penale sau civile a statului acreditar a misiunii diplomatice, personalului misiunii si a membrilor lor de familie.

Art. 31: imunitatea civila si penala a agentilor diplomatici:
-diplomatii nu pot fi chemati in justitie decat de guvernul sau de tribunalele tarii lor.
-garantie indispensabila pentru ca diplomatii sa poata promova in deplina libertate si independenta interesele statului acreditant.
Conventia de la Viena (articolul 38) limiteaza imunitatile de jurisdictie ale membrilor personalului care au nationalitatea statului acreditar numai la actele oficiale indeplinite in exercitarea functiilor lor.

Diplomatul are dreptul si nu poate renunta la imunitatea de jurisdictie penala, intrucat nu are dreptul de a lasa sa se aduca atingere independentei statului pe care-l reprezinta.
Acest gen de imunitate este acordata agentului diplomatic in interesul guvernului tarii sale, numai acesta din urma poate sa renunte la ea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.