Inceperea urmaririi penale

Trimis la data: 2010-07-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Croitoru
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Verificarea competentei: Daca o plangere se adreseaza unui organ necorespunzator, aceasta este inregistrata si declinata mai departe organului competent.Extinderea competentei teritoriale: se intampla cand o fapta implica mai multe acte care s-au derulat pe o distanta mai mare decat cea in care este competent organul de urmarire penala. Astfel, acesta isi extinde competenta, cu obligatia de a instiinta in prealabil organul de cercetare penala de pe acest teritoriu.Extinderea competentei in cazuri urgente: aici vorbim de competenta materiala (exemplu: infractiune surprinsa in flagrant si care ar fi de competenta parchetului in ceea ce urmareste urmarirea penala iar procurorul de serviciu nu poate sa vina. Organul de cercetare penala care face insa aceste acte este obligat sa ia toate masurile de ridicare de obiecte si actiuni care vor servi ulterior in dosarul penal).

Cursuri similare:

Competenta unor organe care nu fac parte din sistemul organelor judiciare:In ceea ce priveste actele pe care le pot incheia aceste organe, ele se refera la constatarea propriu zisa a faptei savarsite, dar doar a acelor fapte care intra in competenta lor de constatare.
A.Organe ale inspectiilor de stat si ale altor organe de stat prevazute de art. 145 care controleaza aplicarea legislatiei pe care ele o organizeaza: organele de control ale curtii de conturi.

B.Oficiul roman pentru drepturile de autor: care constata daca exista incalcari cu privire al dreptul de autor;
C.Inspectorii politiei sanitare si medicina veterinara;
D.Organele de control la care face referire art. 145: Diferenta fata de cele anterioare: primele constata cum se respecta legislatia care de altfel o coordoneaza, cea de-a doua categorie prevede respectarea legislatiei chiar de functionari.

E.Ofiterii si subofiterii din cadrul jandarmeriei romane: au atributii de constatare in timpul unor misiuni specifice. Prin acestea din urma se inteleg cele intreprinse in cazul unor manifestari sportive.
F.Comandantii de nave sau aeronave: pentru fapte savarsite la bordul acelor nave sau aeronave cans acestea nu se afla in porturi sau aeroporturi.
G.Agentii politiei de frontiera:

Aceste organe incheie un proces verbal de constatare, care arata:
-cine sunt faptuitorii,
-sa descrie savarsirea faptei,
-sa mentioneze obiectele mentinute sau ridicate.
Aceste procese verbale constituie acte de sesizare ale organului judiciar competent dar poate constitui si mijloc de proba.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.