Incercarile mixturilor asfaltice

Trimis la data: 2010-05-19 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Nicoleta_C Dimensiune: 940kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Epruvetele supuse incercarilor de laborator pot fi obtinute din mixtura asfaltica preparata in laborator sau prelevata fie la iesirea din instalatiile de producere a acestora, fie la descarcarea din mijlocul de transport. De asemenea, se pot prepara epruvete din carote prelevate din imbracamintea bituminoasa executata. Modul de prelevare a probelor si de preparare a epruvetelor este reglementat prin standarde specifice.
Forma epruvetelor poate fi cubica, cilindrica sau prismatica.
Epruvetele sub forma cubica se folosesc pentru urmatoarele determinari :
- densitatea aparenta;
- absorbtia de apa;

Continutul de apa, W, se determina pe epruvete prelevate din imbracamintea bituminoasa executata, prin uscare sau prin metoda de distilare cu solvent. Acesta se exprima in procente si reprezinta cantitatea de apa raportata la masa initiala a probei.
Compozitia mixturii asfaltice este data de continutul de bitum si de agregate naturale, respectiv de granulozitatea acestora din urma.
Determinarea continutului de liant se face prin diverse metode, principiul general fiind extragerea bitumului din mixtura asfaltica, utilizand un solvent organic.

Se utilizeaza, in mod frecvent, urmatoarele aparate pentru extractie:
- aparate de extractie la rece, de tipul centrifugelor (fig.6.3 si 6.4);
- aparatul Soxhlet, cu ajutorul caruia se executa extractia la cald a bitumului, cu cloroform sau benzen (fig.6.5);
- aparatul Shell si varianta sa, extractorul Kummagawa (aparate de extractie la cald, care folosesc ca solventi benzen, toluen sau tricloretilena).
Rezultatul obtinut se compara cu procentul de bitum prescris si se stabilesc masuri de urmat.

Determinarea granulozitatii agregatului natural se face prin cernerea acestuia, dupa uscare pana la masa constanta.
Se cantaresc fractiunile ramase pe ciururi si site cu o precizie de A� 0,1 g si se calculeaza granulozitatea in procente, raportata la masa totala a agregatului.Se calculeaza curba de granulozitate si se reprezinta grafic.Se verifica daca, din punct de vedere al compozitiei granulometrice, mixtura asfaltica incercata corespunde sau nu, deci daca s-a obtinut o curba care sa se inscrie in zonele de granulozitate recomandate de standardele sau normativele in vigoare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.