Incetarea drepturilor nascute in legatura cu inventia DPI

Trimis la data: 2009-06-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica Mirela
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dr subiective :
- dr titularului de inventie (dr sub de proprietate industriala)
- dr. inventatorului care nu este titular de brevet
- dr. unitatii care nu e titulara de brevet

Cazurile de incetare a dreptului de proprietate industriala asupra inventiei

Exista mai multe modalitati de incetare a acestui drept :
1. Expirarea termenului de valabilitate a brevetului
2. Renuntarea la brevet
3. Decaderea din calitatea de titular de brevet
4. Revocarea administrativa a brevetului
5. Nulitatea brevetului

Cursuri similare:

Prima situatie- alin 2 art 39 - ipoteza renuntarii de catre unitate la brevetul pentru inventia de serviciu strico sensu ori lato sensu sau pentru inventia de comanda. In acest caz, unitatea titulara de brevet are obligatia de a comunica inventatorului intentia de renuntare la brevet, iar inventatorul are un drept de preferinta pentru incheierea unui contract de cesiune in favoarea sa.
Problema juridica este urmatoarea :aceasta cesiune este cu titlu oneros sau cu titlu gratuit ? (la seminar)

Alta prob : care e sanct nerespectarii de unitate a obligatiei sale de a comunica inventatorului intentia de renuntare ? (la seminar)
A doua situatie- art 39 alin 3 - cazul in care inventia la care se renunta a facut obiectul unui contract de licenta. Prevederea legala : este necesar acordul prealabil al beneficiarului licentei.
Ratiunea e ca dc se renunta la brevet, contractul de licenta ramane fara obiect, caci renuntarea la brevet echivaleaza cu caderea in domeniul public a inventiei. Astfel beneficiarul licentei e in situatia oricarui tert.

E vorba de o ocrotire a intereselor particulare => sanctiunea=nulitate relativa. Actiunea e prescriptibila, aceasta nulitate poate fi ratificata de titularul licentei.A treia situatie- alin 5 art 39 - text modificat in 2007 - la un brevet acordat pentru inventiile care contin informatii clasificate, potrivit prevederilor art 42 alin 2, titularul poate renunta numai dupa declasificarea informatiilor si publicarea mentiunii hotararii de acordare a brevetului si a descrierii, revendicarilor si desenelor inventiei brevetate. Trebuie declansata printr-o procedura prealabila (=declasificare inventiei), dupa aceea urmeaza procedura de publicare care nu a putut fi realizata pana in acel moment, art 42 permisese clasificarea inventiei ca secret de stat cu consecinta nepublicarii sale.

In legatura cu primele doua situatii exista o problema comuna si anume, in ce termen trebuie sa fie exercitat dreptul de preferinta ori, dupa caz, trebuie sa fie dat acordul de catre beneficiarul licentei ? In acest caz legea tace, nu exista nici o dipozitie.
In situatia a doua : imprejurarea ca beneficiarul licentei nu isi exprima pozitiv, neindoielnic acordul, blocheaza posibilitatea exercitarii de catre titularul brev a dr sau de a renunta la brevet.
In aceasta ipoteza nu tr sa fie gasit un termen, pt ca neexprimarea acordului este semnalul suficient pt blocarea exercitarii dr la renuntarea brevetului.

In prima situatie : nu se mai poate rationa ca in ipoteza anteriora. Exista un dr sub al inventatorului :dr de preferinta, dr de a-si exprima preferinta la incheierea unui contract de cesiune pe numele sau. Acesta tr sa fie exercitat cu buna credinta.
Mai mult, ca si cele mai multe dintre dr sub, el tr sa nu fie exercitat abuziv : legea nu il ocroteste pe acela care isi exercita dreptul recunoscut de catre lege in alt scop decat acela pentru care legiuitorul a edictat acel drept.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.