Increderea in sine si comunicarea eficace

Trimis la data: 2010-10-02
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Doina Lazariuc
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru a putea stabili relatii interpersonale de calitate, bazate pe o comunicare eficace este necesar sa poti fi deschis, sa-ti dezvalui sentimentele, motivele, opiniile, sa fii receptiv la feedbackul oferit de ceilalti. Toate acestea solicita incredere in sine. Cu cat o persoana isi sporeste increderea in sine cu atat aceasta este mai dispusa sa-si asume riscurile asociate autoexpunerii si expunerii la opiniile celorlalti.

Cursuri similare:

De ce este atat de dificil sa-ti exprimi deschis sentimentele si ideile si sa accepti o comunicare deschisa din partea celorlalti?Sa consideram de exemplu relatia sef - subordonat. Daca subordonatul isi dezvaluie adevaratele sentimente i se poate cere sa actioneze in conformitate cu acestea, asumandu-si mai multa responsabilitate. El se poate teme ca nu va fi capabil sa faca fata acestei responsabilitati sporite, ceea ce se va concretiza intr-un esec personal.

Pe de alta parte, daca subordonatii isi sporesc gradul de autonomie, asumandu-si initiative si responsabilitati sporite, seful trebuie sa-si modifice comportamentul pentru a sprijini schimbarea ce se petrece cu subordonatii sai. Pe masura ce acesta devine tot mai mult un egal al subordonatilor sai, prin delegarea responsabilitatilor, va primi tot mai putina recunoastere a statutului sau din partea acestora, ceea ce ii poate afecta increderea in sine. Astfel, atat pentru sef cat si pentru subordonati exista tendinta de a reveni la tipul de relatii traditional, in care subordonatii trebuie sa faca ceea ce le spune seful si, in schimb, responsabilitatea ii revine acestuia din urma.

Dezvoltarea competentelor in comunicare si in stabilirea de relatii interpersonale de calitate, ca si sporirea pe aceasta baza a gradului de autonomie a subordonatilor si obtinerea de performante individuale si organizationale superioare, necesita incredere in sine. Trebuie sa ai incredere in tine pentru a accepta riscurile pe care le implica o relatie deschisa si sincera.

2.2. Dezvoltarea increderii in sine
Increderea in sine nu este un scop in sine. De altfel, consideram ca numai o incredere in sine moderata, bazata pe autocunoastere, pe recunoasterea atat a calitatilor cat si a limitelor proprii poate fi eficace. Supraevaluarea potentialului propriu, ca si subevaluarea acestuia vor conduce la esec.

Sporirea increderii in sine este un proces ciclic (vezi figura 2). In opinia noastra pasii necesari sunt urmatorii:
-recunoasterea anxietatii
-identificarea mecanismelor defensive
-procesul de schimbare prin folosirea comportamentelor compensatorii adecvate

Recunoasterea anxietatii
Primul pas in cresterea increderii in sine il constitutie recunoasterea situatiilor carora le sunt asociate sentimente de anxietate.
Anxietatea este o emotie negativa care se manifesta atunci cand o persoana este nesigura in ceea ce priveste capacitatea sa de a evita durerea fizica sau psihologica. Anxietatea se caracterizeaza prin ingrijorare permanenta, irascibilitate, dureri de cap frecvente, lipsa energiei in fata dificultatilor si capacitate redusa de raspuns in situatiile tensionate. Adesea i se asociaza si sentimentul de inadecvare datorita faptului ca individul se percepe ca fiind incapabil sa faca fata unei multitudini de situatii.

Mecanismele defensive
Mecanismele defensive sunt metode de a evita sau reduce anxietatea fara a face fata de fapt situatiei care o produce. Ele protejeaza individul dar nu construiesc sentimentul de adecvare. De exemplu, teama de a vorbi in public poate fi redusa prin evitarea acestor situatii.

Deoarece comportamentele defensive reduc anxietatea, ele devin prin repetare obisnuinte puternice, extrem de rezistente la schimbare. Constientizarea mecanismelor defensive pe care le utilizam este un pas important in sporirea stimei fata de sine si in perfectionarea modului in care comunicam.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.