Indicatori de analiza a activelor circulante

Trimis la data: 2010-07-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana_A
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In afara de viteza de rotatie a activelor circulante (vezi paragraful 2), pentru efectuarea unor analize economice si financiare in vederea stabilirii diagnosticului financiar si a masurilor de rentabilizare a activitatii se calculeaza o serie de alti indicatori:
A. Rata de finantare a activelor circulante (RAC ) se calculeaza ca raport procentual intre fondul de rulment (FR) si activele circulante (AC), reflectand gradul de acoperire a AC impotriva riscurilor; aceasta rata este indicat sa ia valori cuprinse intre 20-30%.

Cursuri similare:

B. Rata de acoperire a stocurilor (Rs) se calculeaza ca raport procentual intre FR si stocuri (S), reflectand in ce proportie stocurile sunt finantate prin capitaluri permanente si nu prin credite pe termen scurt; aceasta rata este indicat sa ia valori cuprinse intre 60-70 %.Rata lichiditatii curente (RLC) este raportul dintre activele circulante (AC) si datoriile pe termen scurt sau resursele de trezorerie.RLC =

Aceasta rata reflecta posibilitatea elementelor patrimoniale curente (AC) de a se transforma in lichiditati pentru a se achita datoriile curente (RT)RLC poate lua urmatoarele valori:
a. RLC este valoarea recomandata (acceptabila) pentru a oferi garantia acoperirii datoriilor curente din activele curente;
b. RLC sunt valorile minime admisibile;

c. RLC < 1; o rata subunitara indica faptul ca valoarea totala a pasivelor curente (RT) este mai mare decat valoarea totala a activelor curente (AC), ceea ce semnifica faptul ca finantarea pe termen scurt a fost folosita pentru achizitionarea de active pe termen lung (fenomen considerat imprudent).

Acest indicator arata raspunsul la intrebarea: " Daca firma nu ar mai obtine venituri din vanzarea stocurilor (care prezinta cel mai putin caracterul de lichiditate), ar putea sa-si onoreze obligatiile curente cu resursele care sunt usor convertibile in disponibilitati?"
Daca:

RLI > 1, firma poate face fata datoriilor pe termen scurt prin transformarea rapida a activelor in lichiditati.
RLI = 0,65 intervalul este acceptat drept satisfacator, cu conditia ca termenele de incasare a creantelor sa fie mai mici decat cele de plata a datoriilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.