Indulcitori alimentari

Trimis la data: 2010-05-25
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena_P
Dimensiune: 117kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Zaharul joaca un rol important in dieta omului, fiind bine reprezentat in majoritatea alimentelor si contribuie intr-o masura mare la aportul total de nutrienti, cel putin in tarile dezvoltate. Interesul pentru inlocuirea in totalitate sau in parte a zaharului din alimente fara a modifica gustul acestora a aparut in primul rand ca urmare a necesitatii reducerii continutului de zahar din alimentele componente ale dietei persoanelor diabetice care reprezinta la ora actuala mai mult de 2% din populatia globului.

Cursuri similare:

O alta motivatie a constituit-o cresterea alarmanta a numarului de persoane suferinde de obezitate, cauzata de consumul alimentelor cu continut ridicat de calorii, afectiune insotita de un intreg cortegiu de tulburari ale sanatatii consumatorului.
Indulcitorii artificiali sunt substante care adaugate in alimente confera acestora gustul dulce fara a le creste substantial valoarea energetica.

Dincolo de intensitatea gustului dulce, alte caracteristici ale substantelor folosite ca indulcitori, cum sunt relatia timp-intensitate, senzatia de dupa gustul initial (amar, metalic, acru, etc.), existenta unor arome specifice, senzatia de plenitudine etc, sunt esentiale in definirea unui indulcitor. Aparitia gustului dulce si modificarea acestuia in timp este foarte importanta in aprecierea calitatii unui indulcitor. Pe de alta parte, prelungirea senzatiei de dulce peste anumite limite de timp este un fenomen nedorit si afecteaza negativ calitatea indulcitorului.

In evaluarea calitatii unui indulcitor, proprietatile acestora sunt comparate cu ale zaharului care este unitatea etalon.
Desi utili din punctul de vedere al reducerii valorii energetice, aceste substante nu pot substitui intotdeauna zaharul din alimente deoarece acestia nu sunt carbohidrati si ca urmare au proprietati diferite. Zaharul are o mare influenta asupra texturii alimentelor in care se adauga (produse de patiserie, glazuri, etc.); prin cresterea presiunii osmotice si reducerea apei disponibile din aliment zaharul exercita o actiune conservanta (gemuri, siropuri, etc.);

in procesele fermentative zaharul reprezinta substratul fermentativ (unele bauturi racoritoare etc.), in produsele inghetate zaharul, prin reducerea cantitatii de apa controleaza dimensiunea cristalelor de zahar si indirect textura alimentelor.
Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un indulcitor pentru a fi utilizat in industria alimentara:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.