Industria de vinificatie

Trimis la data: 2010-10-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 1
Autor: Vladimir Florea
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tendinta pe plan mondial si european din ultimii 20 de ani este de restrangere continua a ariei cultivate cu vita-de-vie, paralel cu cresterea productivitatii viilor la un ha.
Reducerea plantatiilor europene este rezultatul introducerii in anii 1975-76 a restrictiilor cu privire la plantarea suprafetelor noi de vita-de-vie.In calitate de lideri printre tarile viti-vinicole se considera Spania (peste 1100 mii ha), Franta (peste 900 mii ha), Italia (pana la 900 mii ha), Turcia (peste 600 mii ha), SUA (peste 350 mii ha). In ceea ce priveste productia globala vinicola ponderea pe continente se repartizeaza astfel: Europa - 72%, America - 16,8%, Africa - 3,5%, Asia - 2,4%, Australia si Oceania - 2,3%. Anual in lume se produc circa 2,6 mlrd dcl de vin. Din productia vinicola mondiala Frantei ii revin circa 22%, Italiei - 17%, Spaniei - 12%, SUA - 8%, Argentinei - 5%.

Cursuri similare:

Cele mai mari tari consumatoare de produse vinicole sunt tarile Europei de Vest. E de mentionat faptul, ca in perioada anilor ,90 consumul de vinuri la cap de locuitor pe an in aceste tari a scazut fata de anii ,80 si anume: in Franta de la 88 l pana la 60 litri, in Italia de la 90 l pana la 55 l, Portugalia de la 78 l la 55 l. Totodata in tarile unde traditional se servea mai putin vin in ultimii 10 ani consumul la cap de locuitor s-a marit de 1,5-2 ori, de exemplu in Norvegia, Suedia, Marea Britanie.

Printre cele mai mari tari exportatoare de produse vinicole se remarca: Franta, Italia, Spania, SUA si Germania, iar printre cele importatoare: Germania, Marea Britanie, Franta, SUA si Niderlanda. Uniunea Europeana se afla pe pozitie de lider pe piata mondiala a vinului. Ei ii revine peste 60% din productia si consumul mondial si circa 70% din exportul global al vinului. In majoritatea statelor membre ale UE vinul are o contributie considerabila in valoarea produsului agricol final. De exemplu, in Spania vinului ii revine 5,4%, in Austria - 6,1%, in Italia - 9,8%, in Franta - 14,3%, in Portugalia - 16,8% din produsul agricol. Pentru comparatie remarcam, ca in R. Moldova vinului ii revine 10% din produsul agricol final (a. 2000).

Vinificatia si viticultura in Moldova In Moldova viticultura si vinificatia au o traditie multiseculara si joaca un rol important in economia tarii. Ocupand doar 6% din suprafata terenurilor agricole, ramura vitivinicola asigura prin productia ei 1/3 din venitul complexului agroindustrial, export in valoare de 250-270 milioane dolari SUA, defalcari in bugetul statului in suma de 350-380 mln lei (a.2005). Cei mai semnificativi indici de dezvoltare a viticulturii si vinificatiei in Moldova au fost inregistrati in perioada anilor 1980-1985, cand suprafetele de vii constituiau circa 250 mii ha, productivitatea medie a strugurilor constituia 6,49 t/ha, iar recolta globala de struguri ajungea la 1,3-1,5 mln tone anual.

Cu regret, in decursul ultimilor 20 de ani, suprafetele plantate cu vita-de-vie s-au redus la jumatate, productivitatea la 1/3, productia globala de 2,3 ori, volumul productiei vinurilor s-a majorat de 2 ori, gradul de utilizare a capacitatilor de productie 25-30%. Varsta medie a utilajului tehnologic de prelucrare a strugurilor este de 15-30 ani. Rata de utilizare a utilajului in 1999 a constituit doar 9%.
In prezent in Moldova 127 de intreprinderi au destinatie de vinificare primara, ce produc vinuri tinere, pe care le exporta in vrac sau le vand fabricilor de imbuteliere, si 58 intreprinderi de vinificatie secundara, dintre care 7 intreprinderi sunt producatoare de spumante si 5 intreprinderi de divinuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.