Industria produselor oleaginoase

Trimis la data: 2009-11-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Corlatean Dumitrita
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Industria produselor oleaginoase produce uleiuri comestibile si uleiuri necomestibile.
Uleiurile comestibile (care constituie circa 2/3 din volumul total al uleiurilor produse) se folosesc direct in alimentatie sau se folosesc in producerea margarinei, maionezei, grasimilor culinare, produselor de panificatie, patiserie, conserve, cofetarie s.a; iar cele tehnice ( constituie 1/3 din volumul total de uleiuri produse) se folosesc in producerea detergentilor, vopselei, lacului, glicerinei, acizilor grasi, produselor farmaceutice si cosmetice.

Cursuri similare:

Productia mondiala anuala de grasimi de origine animala constituie in prezent circa 20 mln. tone, iar productia mondiala a grasimilor de origine vegetala constituie circa 110 mln. tone. In Tabelul 1 sunt prezentate datele statistice referitoare la productia mondiala a principalelor tipuri de ulei.
Uleiul de soia si de palmier detin 80% din exportul mondial al uleiurilor.

Productia de plante oleaginoase in lume este in prezent circa 300 mln. tone. Cresterea productiei globale de oleaginoase se datoreaza in mare parte cresterii productiei de seminte de floarea-soarelui si de rapita, pe cind productia de boabe de soia se modifica neinsemnat in ultimii ani. Cresterea suprafetelor si tendinta de sporire sau de stabilizare la un anumit nivel al productiei se datoreaza intr-o anumita masura crearii unor hibrizi de floarea-soarelui inalt productivi, uniformi in ceea ce priveste perioada de coacere, rezistenti la boli si care au o perioada de vegetatie mai scurta.

Actualmente, in Republica Moldova industria produselor oleaginoase reprezinta circa 2% din productia industriei alimentare, ceea ce denota un declin in comparatie cu anul 1995, cind constituia circa 3%.
Pozitia principala (95% din totalul productiei acestui sector) este ocupata de uleiul de floarea-soarelui. Alte produse cu continut scazut de grasimi, precum margarina, nu s-au produs in Moldova pina la inceputul anului 2001, datorita consumului redus si lipsei orientarii traditionale spre astfel de produse. Cererea pentru margarina si alte uleiuri(ulei de soia si masline) a fost satisfacuta de importul acestor produse, efectuat de catre companiile comerciale locale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.