Infectii cu virusuri

Trimis la data: 2010-06-08
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Panaitescu Camelia
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Infectiile produse de virusuri din grupul Coxsackie se caracterizeaza printr-o gama foarte variata de tablouri clinice ca: herpangina, boli acute respiratorii, pleurodinie, mialgie, miocardita, pericardita, nefrita, meningita, encefalita, boli paralitice, boli febrile insotite de exantem si altele.Virusurile Coxsackie fac parte din genul enterovirus, familia picornaviridae. Se cunosc 29 serotipuri, iar dupa desemnarea numerica sunt 30 impartite in doua subgrupe:

Cursuri similare:

Virusurile Coxsackie sunt raspandite pe intregul glob. Au o incidenta maxima vara si toamna in regiunile temperate. Apar mai frecvent la copii, dar si la adulti. Virusurile Coxsackie determina adesea infectii nozocomiale in spitalele de copii.Sursa de infectie: purtatorii de virus, persoanele cu infectii inaparente si bolnavii. S-a izolat virusul din apa de canal, muste, apa din bazine de inot.

Infectiile inaparente au o incidenta extrem de mare. Transmitere. Se face pe cale digestiva (fecal-orala) si pe cale respiratorie. Virusul se elimina prin fecale timp indelungat. Colectivitatile, aglomeratiile favorizeaza focare si epidemii. Imunitatea dupa boala este durabila.
Patogenie Virusurile Coxsackie se multiplica in celulele epiteliale din intestin si faringe de unde patrund in sange (viremie), cu afectari multiple de tesuturi si organe. In primele zile de boala, virusul se gaseste in faringe, iar din fecale poate fi izolat continuu pana la 5-6 saptamani.

Tablou clinic Spectrul clinic variaza, de la infectii inaaprente pana la boli foarte grave, amenintatoare de viata. Incubatia este de 3-5 (2-10) zile. Herpangina. Aceasta angina este determinata de virusurile Coxsackie A. Copiii sunt cei mai afectati. Debutul este brusc, cu febra inalta, disfagie, varsaturi, dureri abdominale, cefalee, mialgii, convulsii. Pe amigdale, stalpii amigdalieni si valul palatin apar 10-20 vezicule mici care se ulcereaza rapid, aparand ulceratii superficiale. Limba are un aspect sabural.

Ulceratiile se vindeca in 2-5 zile concomitent cu scaderea febrei. Diagnosticul pozitiv, suspectat clinic, confirmat prin izolarea virusului, serologic. Diagnosticul diferential se face cu: angina herpetica, stomatita aftoasa, faringita din adenoviroze.
Faringita acuta limfonodulara. Se manifesta cu febra, mici flourescente galbui in faringe, este determinata de subgrupul A. Conjunctivita acuta hemoragica poate fi determinata de tipul A24, uneori sub forma de epidemie. Stomatita veziculoasa. Sunt incrimiate tipuri din ambele subgrupuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.