Influentarea SNC asupra sensibilitatii dureroase

Trimis la data: 2015-06-09
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.53 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_N
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Influentarea SNC asupra sensibilitatii dureroase se face cu analgezice. Cel mai puternic analgezic folosit este morfina.
Morfina este o substanta ce se gaseste in opiu. Opiul este extras din macul alb.
Durerea este de 2 tipuri:
- durerea fazica - cand se produc anumite leziuni datorita unor stimuli ce au atins o anumita intensitate. Aceasta durere dureaza atata timp cat persista stimulul, iar dupa disparitia stimulului, inceteaza.
Dispare componenta psiho-afectiva a durerii: bolnavii simt durerea, dar nu-i mai deranjeaza. Deci, morfina scade intensitatea afectiva a durerii; de asemenea, diminueaza orice stimul negativ din punct de vedere afectiv.
3. Creste intensitatea stimulilor pozitivi. Diminuarea stimulilor negativi si intensificarea stimulilor pozitivi explica dependenta.

4. Morfina, datorita efectelor de mai sus, este cel mai puternic anxiolitic, dar nu se foloseste datorita riscului de dependenta.
5. Este sedativ: scade activitatea motorie si intelectuala, iar la doze mai mari produce somnul hipnotic. Pe acest fond de sedare se produce o exagerare a imaginatiei si o diminuare a discernamantului (fenomenele absurde, nu mai sunt absurde, se poate accepta orice). Aceasta stare este insotita de o stare de bine (euforie) ce nu apare de obicei la prima administrare. La prima administrare apare o stare de discomfort (disforie); daca se continua administrarea, apare euforia.

6. Are efecte somatice: este un bun deprimant al centrului tusei (dar nu se utilizeaza terapeutic); se foloseste insa, intr-o fractura costala, in care tusea poate agrava leziunea. La bolnavii cu bronsita cronica deprimarea centrului tusei nu este benefica pentru ca impiedica eliminarea secretiilor.
7. Diminueaza tranzitul intestinal foarte mult. Se pot da oral doze mici pentru diaree, dar poate apare ca reactie adversa constipatia.
8. Este un deprimant puternic al centului respirator;

deprimarea apare la doze apropiate de cele analgetice, putand merge pana la oprirea respiratiei. Deprimarea respiratiei este astfel, cea mai importatnta reactie adevrsa in administrarea acuta. }n administrarea cronica, cea mai importanta reactie adversa este dependenta.
9. Este eliberatoare de histamina, ceea ce are drept consecinte: vasodilatatie, scaderea tensiunii arteriale, bronhoconstrictie (asocierea cu deprimarea respiratiei fiind foarte grava), eruptii urticariene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.