Influente multiple de tip liniar si neliniar in economie - modelul multifactorial

Trimis la data: 2009-04-17
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_T
Dimensiune: 116kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Putine sunt fenomenele economice care depind in mod semnificativ de un singur factor. Situatia mult mai frecventa este aceea in care nivelul fenomenului economic este rezultanta mai multor factori importanti la care se adauga si rolul unor factori mai putin cunoscuti, presupusi a fi nesemnificativi. Este necesar sa includem in mod explicit cel putin factorii cu influenta determinanta intrucat in acest fel zona neexplicata (perturbatia) se reduce, iar eventuala distorsiune, datorata actiunii continue a unui factor important, neinclus in model, dispare.

Cursuri similare:

In ceea ce priveste specificarea (in sensul de elaborare a modelului intr-o prima forma) avem in vedere obiectivul urmarit, factorii determinanti, functia cea mai potrivita.Sa presupunem ca studiul se refera la analiza cererii de servicii de catre populatie in raport cu cauzele care determina o astfel de cerere. Pentru stabilirea cauzelor ne "adresam" teoriei economice fara a omite semnalele pe care ni le transmite activitatea practica a celor care lucreaza in domeniul serviciilor.

Ambele surse ne indica doi factori: veniturile disponibile ale populatiei si oferta de servicii (dimensiune, diversitate, calitate) existenta pe piata. Acceptam acesti factori ca o prezumtie pe care urmeaza sa o verificam in decursul analizei.Pentru a realiza analiza ne sunt necesare date statistice. Sursele de date pentru domeniul respectiv pot fi reprezentate de publicatiile statistice, publicatiile privind calitatea vietii sau marketingul.

Consideram ca pentru studiul pe care intentionam sa-l realizam am gasit date suficient de numeroase si suficient de apropiate ca sens de continutul variabilelor privind efectul si factorii mentionati, in publicatiile statistice trimestriale privind calitatea vietii. Datele de care putem dispune se refera la valori trimestriale privind:
Revenind la relatia (3.27), in partea stanga a egalitatii deosebim o matrice (deinmultitul) care include elemente formate prin insumare, reprezentand, de fapt, produsul dintre transpusa matricei X si matricea X, afirmatie care poate fi usor verificata realizand anmultirea conform regulii aratate.

Mentionam ca transpusa unei matrice presupune transformarea randurilor in coloane si a coloanelor in randuri, iar notatia folosita este . Asadar, in partea stanga a egalitatilor (3.10 - 3.12) apare produsul ( )* . In dreapta egalitatilor deosebim produsul dintre transpusa matricei X si vectorul-coloana Y, afirmatie care, de asemenea poate fi verificata urmand aceeasi regula. Ca urmare, sistemul de ecuatii normale (3.10 - 3.12) poate fi redat de expresia:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.