Informatica Juridica

Trimis la data: 2013-05-31
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: truscescu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Informatica este stiinta care se ocupa cu studiul prelucrarii informatiilor si a metodelor de realizare a prelucrarii prin intermediul sistemelor automate de calcul, prin prelucrarea informatiei se intelegandu-se colectarea, memorarea, organizarea, codificarea, tratarea, transformarea, regasirea, distribuirea si transmiterea informatiilor.Conform DEX-ului, informatia reprezinta o comunicare, o stire care pune pe cineva la curent cu o situatie sau o lamurire asupra unei persoane sau asupra unui lucru sau totalitatea materialului de informare si de documentare; izvoare, surse.

Cursuri similare:

Alte surse definesc informatia ca fiind echivalenta cu ridicarea unei nedeterminari sau ca incertitudinea inlaturata prin realizarea unui eveniment dintr-un set de evenimente potential realizabile. Deci, informatia este un mesaj care inlatura necunoasterea unui eveniment.Unitatea de masura a cantitatii de informatie este informatia elementara si se defineste ca fiind cantitatea de informatie obtinuta prin producerea unui eveniment in urma unui experiment care poate avea numai doua rezultate la fel de probabile, adica echiprobabile.

Atunci cand este utilizata intr-un sistem automat de calcul, informatia poarta denumirea de data, iar informatia elementara este numita bit (binary unit) si are valorile binare 0 sau 1. In practica, se foloseste multiplul bit-ului numit byte sau octet (succesiune de 8 biti), iar pentru exprimarea capacitatii de memorare se utilizeaza multiplii byte-ului.

Informatia juridica este o sursa ce aduce lamuriri cu privire la resursele juridice si reprezinta un suport al populatiei in exercitarea drepturilor. Privita din perspectiva informaticii, informatia de natura juridica contine informatii legate de sistemul juridic ce sunt susceptibile de a fi codificate si prelucrate cu ajutorul sistemelor de calcul (de ex., informatii din domeniul cercetarii si documentarii juridice - biblioteci virtuale cu informatii de natura juridica, informatii referitoare la modul de organizare al sistemului juridic si al institutiilor acestuia etc).

Informatica juridica este un domeniu in evolutie continua, o stiinta interdisciplinara care se ocupa de aplicatiile informaticii in domeniul dreptului si este concentrata pe interactiunea dintre noile tehnologii si dreptul la nivel tehnic. In acest context, prin informatica juridica se intelege memorarea si recuperarea datelor, analiza functionala si utilizarea logicii simbolice. Ca urmare, avem urmatoarele 3 directii:
- informatica juridica de administrare: utilizarea calculatoarelor in domeniul juridic, automatizarea procedurilor judiciare si tehnoredactarea hotararilor judiciare si a legislatiei, programele pentru organizarea procedurilor juridice si administrative.

- informatica juridica documentara: se ocupa de extragerea de informatii si crearea de baze de date juridice, incluzand conceptia si dezvoltarea de tehnologii de cautare a textului, clasificare, redactare de sumare, elaborare de tezaure juridice si alte instrumente lingvistice.
- informatica juridica pentru luarea sau sprijinirea deciziilor: vizeaza elaborarea, dezvoltarea si utilizarea sistemelor juridice expert, a instrumentelor pentru suportul decizional si a sistemelor inteligente de consultanta juridica.

Interventia informaticii in elaborarea regulii de drept prezinta o serie de avantaje:
- favorizeaza o mai buna cunoastere a arsenalului legislativ prin contributii semnificative la inventarul analitic al textelor, la codificarea, distribuirea si publicarea lor;
- ajuta la o mai buna cuprindere a regulilor prin analiza sistematica a arhivei legislative si a evolutiei acesteia si, mai general, prin cresterea performantelor cercetarii juridice informatizate;
- ajuta la o mai buna armonizare a textelor (depistand greselile si incoerentele logice si sugerand, de exemplu, clauzele de abrogare sau derogare);

- permite elaborarea de texte mai bine adaptate mediului social si economic pe care dreptul il guverneaza, contribuind la stabilitatea dreptului (prin calitatea normelor elaborate) si la adaptarea sa (prin luarea in considerare mai rapida a evolutiilor depistate de modele ce recompun logico-informatic realitatea).
- conduce la cresterea calitatii actului de justitie si scurtarea timpului de rezolvare a cauzelor aflate pe rolul instantelor prin accelerarea derularii procedurilor judiciare, standardizarea procedurilor, formularelor, nomenclatoarelor la nivelul intregului sistem judiciar
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.