Informatica si statistica sociala

Trimis la data: 2010-02-14
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin_R
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Statistica este stiinta care studiaza aspectele cantitativ numerice ale fenomenelor si proceselor din natura, tehnologie si societate. Este insa si o arta, arta colectarii datelor care caracterizeaza aceste fenomene si procese.
Informatiile cu privire la diferite fenomene observate in mod repetat, care alcatuiesc, din punct de vedere matematic niste multimi omogene, reprezinta datele statistice.
Disciplina matematica care se ocupa cu gruparea, analiza si interpretarea datelor referitoare la un anumit fenomen, precum si cu previziunea producerii lor in viitor este statistica matematica.

Cursuri similare:

Inca din sec. IV-III i.e.n., chinezii dispuneau de date cu privire la numarul populatiei, structura terenurilor si chiar utilizau tabele statistice pentru unele aspecte ale activitatilor agricole. Recensamintele populatiei, efectuate de romani inca din 550 i.e.n., de greci si egipteni sunt, de asemenea, exemple pentru radacinile istorice ale statisticii practice.

Odata cu dezvoltarea statelor feudale, apar lucrari de descriere a statelor sau a unor parti ale acestora. Astfel, in paralel cu statistica practica, apare statistica descriptiva. Acest tip de statistica reprezinta o limitare prin faptul ca nu se ocupa si de cunoasterea regularitatilor care se manifestau in interiorul statelor. De asemenea, nu se ocupa de legile care guvernau, deci nu se baza pe o analiza cauzala. Statistica descriptiva se ocupa cu culegerea datelor despre un fenomen si cu inregistrarea acestor date. Descrierea exhaustiva a unui fenomen este, practic, imposibila.

De exemplu, descrierea reactiilor unei persoane la situatii angoasante este strict limitata de metodele de investigare pe care le avem la dispozitie. Acest lucru se datoreaza faptului ca o persoana nu poate fi supusa succesiv la toate situatiile care genereaza stres. Etica profesionala limiteaza clar situatiile in care cercetarea poate produce stresul, prin diferite tehnici experimentale. La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, nevoia de cunostinte statistice a fost resimtita si in domeniul psihologiei aplicate, imediat dupa introducerea experimentului ca metoda de baza a investigatiei psihologice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.