Informatiile si managementul - Informatia resursa strategica a organizatiei

Trimis la data: 2010-03-16
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Irina Stamate
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Peter Drucker- "informatiile sunt date investite cu relevanta si sens".
Ca efect al computerizarii s-a impus o distinctie neta intre:Continutul semantic al informatiei (mesajul).Suportul tehnic care o inmagazineaza (suport clasic, electronic sau optic).Problematica informationala prezinta o perspectiva proprie de abordare in raport cu utilzatorul informatiilor care pot fi manageri, cadre de conceptie, sinteza, functionari, experti, consultanti.Datele si informatiile- reprezinta componentele primere ale sistemului informational , organic interdependente.

Cursuri similare:

Data reprezinta descrirea cifrica sau letrica a unor actiuni, procese, fapte, fenomene referitoare la firma.Unele date au caracter de informatie.Pentru necesitatile abordarii de fata se vor face urmatoarele distinctii:Datele - sunt fapte, evenimente, tranzactii si asa mai departe care au fost inregistrate. Acestea sunt materia prima pornind de la care se va produce informatia.

In termeni generali datele de baza sunt procesate intr-o anumita maniera pentru a produce informatie, dar procesarea in sine nu produce informatie. Aceasta este o distinctie importanta care va fi
fructificata mai tarziu.Caracterizarea datelor.Datele sunt fapte obtinute, observate, contorizate, masurate etc., care sunt inregistrate.

Frecvent acestea
sunt numite date de baza si sunt adesea inregistrate in activitatile tranzactionale de zi cu zi ale unei organizatii. Datele sunt derivate atat din surse externe cat si din surse interne si ca urmare a faptului cele mai multe date externe trebuie sa fie intr-o forma gata de utilizat, determinand astfel activitati interne care necesita sisteme de masurare si inregistrare de maniera la care aceste date pot fi captate. Datele pot fi produse ca rezultat al unor rutine automate dar operatiile esentiale cum ar fi producerea unei facturi sau o

Astfel informatiile reprezinta interpretari ale datelor in raport cu anumite situatii particulare sau cu intelegerea de catre mintea umana in general. Informatia - se manifesta ca date care au fost procesate intr-o anumita maniera pentru a fi utile receptorului. Din punctul de vedere al managementului prin informatii desemnam acele date care aduc adresantului un spor de cunoastere privind direct sau indirect organuzatia respectiva, ce ii furnizeaza elemente noi, utilizabile in realizarea sarcinilor ce ii revin.

Prelucrarea datelor urmareste:
Evaluarea
Selectarea
Ordonarea

Agreagarea lor in scopul obtinerii unor informatii care sa conduca la un spor de cunoaster a aumitor procese sau fenomene.La randul lor informatiile sunt utilizate pentru realizare unor experimentari si formularea unor rationamente ce se pot concretiza in noi cunostinte.Cunostintele sunt enunturi logice formulate si generalizate in urma intelegerii unor relatii de tip cauza efect stabilite c ocazia observarii unor fenomene si procese particulare.
De multe ori pentru toate cele trei notiunise foloseste termenul de informatie.

Caracterizarea informatiei
Conceptul de informatie in sensul organizational este mai complex si mai dificil decat uzul comun al acestuia il sugereaza. Informatia va apare ca fiind date care au fost interpretate si intelese de receptorul mesajului. Trebuie notat ca utilizatorul si nu numai emitentul este implicat in transformarea datelor in informatie. Apare un proces prin care intelegerea implicata si urmata de un mesaj poate avea semnificatii diferite pentru receptori diferiti. De aici se poate evidentia ca datele care au fost analizate, rezumate sau procesate de o anumita maniera pentru a produce mesaj, care este conventional numit "informatie de management" devine informatie numai dupa ce aceasta a fost inteleasa de catre receptor.

In aceste conditii utilizatorul este acela care hotaraste daca un rezultat contine informatie sau numai date procesate. Aceasta acceptiune este vitala pentru producerea de rezultate si mesaje care trebuie permanent sa tina seama de pozitia in organizatie, educatia si cerintele utilizatorului, precum si de familiarizarea acestuia cu limbajul utilizat, cu contextul in care se va utiliza mesajul, pentru a se putea creste astfel fiabilitatea informatiei care va fi derivata din mesaj.

In rezumat, informatia este o cunostinta si o intelegere care este utilizata de receptor pentru a reduce incertitudinea. De multe ori, receptorul nu este pregatit pentru a sti ceea ce poate fi previzionat si in acest caz, daca mesajul nu contine atribute care sa fie de interesul actual si de viitor al receptorului, mesajul va contine numai date procesate si nu informatie. Cu toate ca acest punct de vedere apare ca evident, nu este perceput totdeauna chiar de specialistii in informatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.