Infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala

Trimis la data: 2009-04-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai Grigorescu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Continutul legal:Impiedicarea sau tulburarea libertatii de exercitare a vreunui cult religios, care este organizat si functioneaza potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta de a obliga o persoana, prin constrangere, sa participe la serviciile religioase ale vreunui cult, sau sa indeplineasca un act religios legat de exercitarea unui cult."

Cursuri similare:

"Participarea la o incaierare intre mai multe persoane se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.Daca in cursul incaierarii s-a cauzat o vatamare grava integritatii corporale sau sanatatii unei persoane, cel care a savarsit aceasta fapta se pedepseste pentru infractiunea savarsita, al carei maxim se reduce cu un an. Ceilalti participanti la incaierare se pedepsesc cu pedeapsa prevazuta in alin. 1.

In cazul prevazut in alin. 2, daca nu se cunoaste care dintre participanti au savarsit faptele aratate in acel alineat, se aplica tuturor inchisoarea de la 6 luni la 5 ani, cand s-a cauzat vatamarea integritatii corporale sau sanatatii. In cazul in care s-a cauzat moartea, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 15 ani.

Nu se pedepseste cel care a fost prins in incaierare impotriva vointei sale, sau care a incercat sa desparta pe altii, sa respinga un atac ori sa apere pe altul."2. Conditii preexistente:2A. Obiectul infractiunii:
- obiectul juridic special - relatiile sociale privind convietuirea pasnica si a caror dezvoltare este conditionata de ocrotirea linistii publice si a securitatii sociale impotriva faptelor de incaierare intre mai multe persoane.

- obiectul juridic special secundar - relatiile sociale referitoare la persoana, si anume, cele legate de viata, integritatea corporala, sanatatea persoanei.obiect material - infractiunea in principiu nu are obiect material decat in cazul cand actiunea participantilor la incaierare s-a rasfrant asupra unor obiecte materiale sau asupra corpului persoanei, provocand distrugeri sau vatamari ale integritatii corporale ori moartea victimei.

2B. Subiectii infractiunii:subiectul activ - orice persoana; subiectul activ de persoane care participa la incaierare (pluralitate naturala de infractori); pot exista insa instigatori sau complici la infractiune (pluralitate ocazionala).subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal) sau persoanele care au suferit vatamari corporale sau si-au pierdut viata ca efect al actiunilor celor care participa la incaierare (subiect pasiv secundar).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.