Infractiuni privitoare la asistenta celor in primejdie

Trimis la data: 2009-08-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 2
Autor: Ligia Luca
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fapt consumat: infractiunea se consuma in momentul in care se pune in primejdie in mod efectiv viata, sanatatea sau integritatea corporala a persoanei; sunt trei modalitati normative, corespunzatoare actiunilor de parasire, alungare si inactiunii de lasare fara ajutor descrise de norma de incriminare; oricare dintre modalitatile normative pot prezenta in concret o serie de modalitati faptice
SANCTIUNI: inchisoarea de la 1 la 3 ani.

Cursuri similare:

Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a instiinta autoritatea, de catre cel care a gasit o persoana a carei viata, sanatate sau integritate corporala este in primejdie si care este lipsita de putinta de a se salva, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 1 an sau cu amenda."Conditii preexistente:Obiectul infractiunii:

- obiectul juridic special - relatiile sociale referitoare la asistenta celor aflati in primejdie si a caror existenta si dezvoltare este conditionata de indeplinirea obligatiei de a acorda ajutor unei persoane in nevoie de catre orice persoana.- obiect material - corpul persoanei a carei viata, sanatate sau integritate corporala era pusa in primejdie.

2B. Subiectii infractiunii:subiect activ - orice persoana fizica. Fiind o infractiune omisiva nu este susceptibila de forme de participare, fiecare comitent fiind autor independent al infractiunii.
- subiect pasiv -o persoana care trebuie sa se regaseasca intr-o situatie speciala: viata, sanatatea sau integritatea sa corporala sa fie in primejdie si sa fie lipsit de putinta de a se salva (subiect pasiv calificat).

3. Continutul constitutiv:3A. Latura obiectiva: elementul material - se caracterizeaza prin doua infractiuni alternative: omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a instiinta autoritatea (inactiune). Este normal ca actiunea de salvare sa nu fie periculoasa pentru faptuitor, deoarece legea nu poatr merge in exigenta sa pana acolo incat sa oblige la sacrificiu. Problema riscului nu se pune in cazul persoanelor care au indatorirea de a infrunta primejdia (pompierii).

Autoritatea care trebuie instiintata pentru a da ajutorul necesar este de regula o institutie medico-sanitara. Daca persoana careia faptuitorul nu I-a acordat ajutorul necesar sau in legatura cu care nu a anuntat autoritatea isi piede viata sau sufera o vatamare grava, in sarcina faptuitorului se va retine numai infractiunea prevazuta in art. 315, nu si infractiunea careia ii corespunde rezultatul produs.

- urmarea imediata - crearea unei stari ce sporeste gradul de pericol social la care era expusa persoana gasita de faptuitor. raportul de cauzalitate - intre actiunea faptuitorului si urmarea imediata trebuie sa existe o legatura de cauzalitate3B. Latura subiectiva: forma de vinovatie - intentia sau culpa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.