Infractiuni savarsite de functionarii publici

Trimis la data: 2010-02-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 76
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana_F
Dimensiune: 86kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin sentinta penala 130/1996 a Tribunalului Militar Teritorial s-a dispus achitarea inculpatului maior de politie pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art. 246 Cod Penal, solutie mentinuta de Curtea militara de Apel.
Instanta a retinut ca inculpatul indeplinea functia de sef de serviciu la politia rutiera din cadrul IPJ Buzau si ca in sarcina sa nu se poate retine savarsirea infractiunii prevazute de art. 246 Cod Penal constand in refuzul restituirii permisului de conducere catre partea vatamata desi cunostea existenta unei hotarari judecatoresti definitive in acest sens deoarece intre atributiile sale de serviciu nu era si restituirea permiselor de conducere anulate.

Cursuri similare:

Desi inculpatul a luat la cunostinta de acestei sentinte prin care se anulase procesul-verbal de contraventie in baza caruia se dispusese retinerea permisului de circulatie nu s-a conformat intrucat asa cum s-a motivat avea indoieli cu privire la corectitudinea hotararii ramase definitive prin respingerea recursului.

Prin aceasta opunere inculpatul a lipsit partea vatamata de posibilitatea folosirii autoturismului propriu in perioada 20.04-29.05.1995 ceea ce in mod evident i-a creat un prejudiciu si ca atare fapta constituie infractiune de abuz in serviciu prevazuta de art. 246 Cod Penal .Luare de mita. Primire de foloase necuvenite. Elemente.

De esenta infractiunii de luare de mita (art. 254 Cod Penal) este faptul ca oricare dintre modalitatile prin care se comite infractiunea sa aiba loc mai inainte ca subiectul activ, functionarul, sa-si fi indeplinit sau nu atributiile de serviciu, daca aceasta are loc dupa indeplinirea ori neindeplinirea lor fapta se incadreaza in dispozitiile art. 256 Cod Penal care incrimineaza primirea de foloase necuvenite.

Pentru ca fapta sa se incadreze in art. 256 Cod Penal se impune deci , ca folosul sa fi fost primit dupa executarea sau neexecutarea unui act privitor la atributele de serviciu ale functionarului, cu conditia ca folosul sa nu fi fost pretins anterior, iar obtinerea lui sa nu fie rezultatul unei intelegeri prealabile indeplinirii actului.

In cazul in care functionarul a acceptat ori a pretins bani sau alt folos material anterior indeplinirii atributiilor de serviciu iar folosul l-a primit efectiv dupa indeplinirea acestora fapta constituie infractiune de luare de mita, iar nu primire de foloase necuvenite.
Pentru intrunirea elementelor constitutive de infractiune de luare de mita, cerinta esentiala este in sensul ca actiunea ce constituie elementul material al infractiunii sa fi fost anterioara actului determinat, privitor la indatoririle de serviciu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.