Ingineria Drojdiilor

Trimis la data: 2010-06-28
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.18 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina Tucsea
Dimensiune: 571kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Drojdiile prezinta numeroase avantaje care le recomanda ca model experimental in ingineria genetica si biotehnologie. In primul rand, levurile prezinta un timp scurt de multiplicare si aparitie a unei noi generatii, de aproximativ 2 ore, ceea ce permite obtinerea a mii de colonii de drojdii , in numai 2 zile, prin cultivare pe placi Petri, pe un mediu relativ simplu. In al doilea rand, genomul de S. cerevisiae are dimensiuni relativ reduse (1,4 x 107 pb) fata de cel mamalian (3,5 x 109 pb), ceea ce simplifica analizele genetice si moleculare. In al treilea rand, drojdiile reprezinta un material optim pentru analizele genetice deoarece pot fi mentinute atat in stadiu haploid cat si in stadiu diploid.

Cursuri similare:

Astfel, mutatiile genetice recesive pot fi relativ usor obtinute si exprimate in celulele haploide, iar complementatia genetica poate fi realizata prin simpla imperechere a doua mutante haploide.
Ingineria genetica la drojdii, ca de altfel si la alte organisme, cuprinde 2 tehnologii: tehnologia ADN recombinant - inginerie genetica moleculara si fuziunea de protoplasti -inginerie genetica celulara.

Primele experimente de inginerie genetica moleculara (transformare genetica) cu drojdii au fost realizate de Hinnen si Beggs (1978) care au demonstrat posibilitatea clonarii si exprimarii genelor heterologe in celula de Saccharomyces cerevisiae. Pana in prezent au fost construiti numerosi vectori atat pentru tulpinile de drojdii de laborator, avand o aplicabilitate mai mult teoretica, cat si pentru tulpinile de drojdii industriale in scopul ameliorarii productivitatii acestora.

Vectori, markeri genetici si procedee de transformare genetica
Vectorii utilizabili la drojdii pot fi clasificati in functie de posibilitatea de clonare si / sau exprimare a genelor heterologe in:vectori de clonare - care permit numai clonarea fragmentelor de ADN heterolog;vectori de exprimare - care permit exprimarea prin transcrierea ADN heterolog clonat datorita prezentei unor promotori foarte puternici constitutivi, inductibli sau hibrizi;vectori de secretie - care permit secretia produsilor genelor clonate datorita prezentei unor peptide semnal, reprezentate, de regula, prin peptida semnal a precursorului factorilor de imperechere a sau α si cea a factorului killer.

Toate aceste tipuri de vectori prezinta, in comun, ca baza de constructie, un fragment dintr-un vector pentru celule bacteriene (pBR322, pUC118/119, pUC18/19, pBluescript SK/KS +/-). Acest fragment asigura o origine de replicare pentru amplificarea vectorului in celula bacteriana, o gena de selectie a transformantilor in populatia bacteriana (gena pentru rezistenta la ampicilina este cel mai des intalnita) si, in unele cazuri, origini de replicare caracteristice fagilor filamentosi care permit obtinerea de ADN monocatenar si casete care fac posibila transcrierea in vitro a fragmentului clonat (pentru vectori bazati pe fagimidul pBluescript SK/KS +/-).

Toti vectorii utilizabili in drojdii prezinta si markerii genetici selectabili in celula de drojdie. Acestea sunt gene ce codifica enzime implicate in caile metabolice ale unor amionoacizi sau nucleotide (Tab.1). Primul marker genetic de acest tip a fost gena LEU 2 care codifica pentru β-izopropilmalat dehidrogenaza si care este capabila sa complementeze mutatia leuB de la Escherichia coli, mutatie care se exprima prin deficienta in aceeasi enzima a celulelor bacteriene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.