Instalatia electrica de iluminat

Trimis la data: 2009-11-08
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_C
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Corpul de iluminat este un aparat electric destinat in principal distributiei si transmisiei fluxului luminos emis de lampi. Acesta cuprinde elemente de fixare, elemente de protectie si de alimentare cu energie electrica.
Corpul de iluminat are doua componente principale:
- sistemul optic: are ca scop redistribuirea fluxului luminos emis de lampi, astfel incat pe o suprafata sa se obtina o iluminare corespunzatoare. De asemenea, se va micsora luminanta exagerata a lampilor cu ajutorul unor ecrane, sa scoata lampa din campul vizual. Este constituit din elemente reflectante si transmitatoare de lumina.

Cursuri similare:

Prin camp vizual se intelege spatiul din fata ochilor, masurat prin intermediul unghiului solid, in care daca este plasat un obiect, acesta poate fi vazut. Campul vizual se defineste si cu ajutorul a doua unghiuri plane, unghiuri situate in plan orizontal, respectiv in plan vertical.In planul orizontal, campul vizual este limitat de un unghi de 2x90º, iar in planul vertical campul vizual de deasupra planului orizontal este limitat de αs=50-60º, iar sub acesta de unghiul α1=60-70º.

Definitia campului vizual este valabila atunci cand subiectul priveste inainte, atat corpul cat si ochii fiind imobili. Campul vizual central este limitat de un unghi de 2x40º atat in plan vertical cat si in plan orizontal, iar restul campului reprezinta campul vizual periferic. Campul vizual central este unghiul solid sub care se vede o carte de dimensiuni normale, plasata la distanta optima fata de ochi.
Marimea sarcinii vizuale se exprima in valori relative cu ajutorul unghiurilor sub care se vad diferitele lungimi sau distante ale sarcinii vizuale.

Sarcina vizuala este o marime importanta in proiectarea instalatiilor de iluminat, nivelul de iluminare normal fiind dat in functie de marimea sarcinii vizuale.Performanta vizuala este notiunea prin care se caracterizeaza viteza cu care organul vizual observa sarcina vizuala si precizia cu care acest lucru poate fi realizat. Performanta vizuala este influentata pe de o parte de nivelul de iluminare al sarcinii vizuale si pe de alta parte, de dimensiunile sarcinii vizuale si de contrastul de luminanta.

Fenomenele de orbire in tehnica iluminatului, se defineste ca efectul produs in timpul vederii, in care observatorul resimte fie o jena care poate merge pana la durere datorita luminantei prea mari a surselor de lumina, fie o reducere a capacitatii de distingere a sarcinilor vizuale ca urmare a unei distributii vizuale a luminantelor in timp si spatiu, sau ca urmare a unor constraste excesive, fie simultan ambele efecte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.