Instalatii de automatizare

Trimis la data: 2008-03-15
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 1
Autor: Gabriela
Dimensiune: 246kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Instalatii de automatizare
Reprezinta ansamblul de aparatura destinata sa conduca si sa regleze parametrii functionali ai unui sistem complex de producere a caldurii sau de climatizare.
Se compune in principiu din:
- regulatoare
- elemente de camp (senzori)
- elemente de executie
- accesorii

Cursuri similare:

Curs despre Instalatii de automatizare
1. Regulatoare
Sunt sisteme electronice, construite in jurul unui microprocesor
specializat, capabile sa analizeze informatiile primite de elementele de camp si sa le compare cu valorile de referinta setate (fixate) de operatorul service sau de beneficiar, sa stabileasca abaterile si sa comande elementelor de executie executarea manevrelor necesare pentru restabilirea parametrilor de functionare normali (fixati). Regulatoarele comercializate curent de ROMSTAL sunt cele ale ale firmei DANFOSS, din gama ECL COMFORT, in urmatoarele variante:

a) - ECL COMFORT 100 B
Este varianta cea mai simpla . Poate sa conduca un cazan si o pompa, pe circuitul de incalzire, in regim ON/OFF, in functie de temperatura exterioara si cea interioara (optional). Poate suporta trei sonde de temperatura: de exterior, de ambianta si de conducta (de contract sau de imersie). Poate fi echipat cu ceas analogic saptamanal.

b) - ECL COMFORT 100 M
Poate face reglaj calitativ lal temperaturii apei pe tur, prin comanda unei vane de amestec cu 3 sau 4 cai, in functie de temperatura exterioara si cea din incapere. Poate primi informatii de la trei sonde (ca si 100 B)si are o iesire pe releu pentru comanda pompei si una pe triace pentru comanda servomotorului vanei de amestec. Se poate echipa cu ceas analogic.

c) -ECL COMFORT 200
Este un regulator multifunctional care permite mai multe tipuri de aplicatii prin inserarea unor carduri specializate, astfel:

Regulatorul are o iesire pe triace pentru comanda servomotorului
vanei de reglaj si doua iesiri pe releu pentru comanda pompelor (sau o pompa si un arzator).Poate primi informatii de la 4 sonde de temperatura (toate cu senzor Pt 1000). Se poate programa. Este echipat cu ceas digital, iar display-ul cu cristale lichide afiseaza toti parametrii functionali sau de stare ai sistemului controlat.

d) - ECL COMFORT 300
La fel ca si ELC 200, este un regulator multifunctional, avand insa capacitatea de a controla un numar mai mare de parametri si de a comanda mai multe organe de executie. In acest sens, ECL 300 are intrari pentru 6 sonde de temperatura, doua iesiri pe triace pentru vane de reglaj motorizate si trei iesiri pe releu pentru pompe sau arzatoare. Diferitele functii ale regulatorului se realizeaza ca si la ECL 200, prin inserarea unor carduri specializate . Regulatorul este echipat cu ceas digital si display cu cristale lichide, care afiseaza toti parametri de stare ai sistemului controlat. Permite programarea zilnica si saptamanala a parametrilor de functionare.

In cele de mai sus au fost prezentate cateva scheme de automatizare cu titlu exemplificativ . In fapt , cu regulatoarele ECL 200 si ECL 300 se pot realiza diferite scheme de automatizare , inserand cardul adecuat.

2. Elemente de camp (senzori)
Fara a face parte din regulatorul propriu-zis, elementele de camp reprezinta totalitatea senzorilor (sonde) montati in diferite puncte ale instalatiei si care transmit regulatorului informatii asupra modificarilor ce apar in valoarea temperaturilor din punctele respective. In fapt, senzorii sunt traductori rezistivi de temperatura, modificarea temperaturii producand modificarea rezistentei electrice , implicit a curentului care trece prin circuitul electric senzor-regulator. Regulatorul compara valoarea citita cu cea setata si ia decizia de corectare, dand comenzile adecvate la elementele de executie (vanele de reglaj, pompe, arzatoare).

Regulatoarele din familia ECL COMFORT de la DANFOSS lucreaza cu sonde cu variatie pozitiva a rezistentei (rezistenta creste la cresterea temperaturii si invers) avand ca senzor Pt 1000 (are 1000 aS la 00 C).

Cateva reguli de amplasare si montaj al sondelor de temperatura:
a) Sonda de exterior se amplaseaza pe un perete exterior al cladirii, neinsorit, pe cat posibil orientat spre nord (eventual N-E, dar umbrit)
b) Sonda de ambianta se monteaza in incaperea indicata ca referinta, pe un perete opus celui cu ferestre exterioare, la o inaltime de cca 1.5 m de la pardoseala.
c) Sondele de contact se monteaza pe conducte dupa ce locul respectiv a fost bine curatat si slefuit (pana la metalul curat), apoi uns cu vaselina siliconica speciala (buna conductoare de caldura).Bratara sondei se strange bine pentru a se realiza un contact ferm si stabil intre sonda si conducta.
d) Sondele de imersie se monteaza astfel incat elementul sensibil, imersat in apa sa fie bine scaldat de fluidul a carui temperatura o masoara. Cele montate pe conducta trebuie sa fie scaldate de curentul de apa de la varf catre baza. Pentru boilere si rezervoare de acumulare se recomanda sa fie cu lungimea de 250 mm pentru a patrunde suficient de mult in masa de lichid.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.