Instalatii pentru osmoza

Trimis la data: 2010-11-22
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_B
Dimensiune: 209kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Instalatiile pentru OI sunt formate din aceleasi componente si functionarea lor este influentata de aceiasi factori ca si in cazul UF. Instalatia in cascada, cu o singura trecere peste membrana, este formata dintr-o succesiune de module, in numar progresiv mai redus pentru a se mentine viteze mari ale fluxului in conditiile eliminarii permeatului in fiecare etapa.
Instalatiile de OI cu module dispuse in paralel, in mai multe etape, fiecare dintre ele cu o pompa de alimentare sunt mult mai eficiente (fig. 8.1).

Cursuri similare:

Liofilizarea, cunoscuta si sub denumirea de criodesicare, criodeshidratare este considerata ca fiind procesul ideal de uscare a alimentelor datorita faptului ca operatia decurge la temperaturi joase, sub punctul de congelare, in absenta oxigenului. Sublimarea apei prezinta avantajul ca se produce sub punct de congelare si, in consecinta, nu este influentata de deteriorarile caracteristice provocate de caldura.

Ca urmare, se asigura o conservare remarcabila a proprietatilor initiale ale produselor, atat in ceea ce priveste principiile nutritive, calitatile organoleptice, cat si structura celulara. Datorita structurii poroase, deschise a tesuturilor, capacitatea de rehidratare a produselor finite este foarte mare, are loc rapid si aproape la acelasi nivel cu starea hidrica initiala, pentru ca proteinele si celelalte constituente coloidale nu au suferit decat o denaturare redusa. In cazul liofilizarii,

indepartarea apei din produs nu produce modificari in raportul dintre substante solubile/substante insolubile, deoarece deshidratarea in stare congelata se efectueaza prin sublimarea cristalelor de gheata, respectiv prin trecerea directa a apei din stare coloidala in stare de vapori, fara a trece prin starea lichida.Liofilizarea prezinta urmatoarele avantaje:

- pastrarea valorii nutritive initiale se face mai bine decat la orice alta metoda de uscare, deoarece proteinele, lipidele, glucidele, vitaminele si sarurile minerale sunt foarte putin afectate.
- pastrarea proprietatilor senzoriale initiale: textura, gust, aroma. Produsul isi mentine aspectul si forma, nu face spuma, nu se contracta si nu produc concentrari locale ale anumitor fractiuni cu formare de crusta. Retinerea aromei se face printr-o fixare de tip adsorbtiv a substantelor volatile de catre masa de produs uscat care prezinta o suprafata mare de absorbtie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.