Institutii bancare internationale

Trimis la data: 2010-08-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 75
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 36
Autor: Silviu Raducanu
Dimensiune: 129kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fondul Monetar International este o agentie specializata care are ca scop promovarea sigurantei economice la nivel mondial. A fost fondat in iulie 1944 in urma unei conferinte monetare organizata la Bretton Woods. In cadrul acestei conferinte se redacteaza proiectul de statut al FMI care va deveni text de referinta pentru functionarea Sistemului Monetar International.In linii mari, orientarile FMI prevazute la aceasta conferinta sunt valabile si astazi.

Cursuri similare:

Crearea unui nou sistem
Conferinta de la Bretton Woods s-a desfasurat pentru a analiza dezordinea economica generata de al doilea razboi mondial si pentru a cauta o modalitate de stabilitate economica la nivel international.
S-a pus intrebarea prin ce mecanism international se poate evita revenirea la conditiile economice dezastruase de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Pentru a evita instaurarea dezordinii monetare internationale, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie decid sa puna fundamentele unui nou sistem international, capabil sa asigure stabilitatea economica mondiala dupa razboi.

Au fost propuse doua planuri:
a) Planul "White", din partea Statelor Unite
b) Planul Keynes, din partea Marii Britanii.

Planul White pleaca de la idea ca marea criza a anilor '30 a fost provocata de supraevaluarea monedelor, ceea ce a provocat o puternica instabilitate a schimburilor si o frecventa devalorizare a monedelor nationale. El propune sa se creeze un Fond de Stabilitate a Natiunilor Unite si a asociatiilor acestora, fond care sa impiedice revenirea la politici de schimb necooperatiste si sa acorde credite tarilor care vor sa-si apere monedele.

Planul prevede, de asemenea, crearea unei Banci Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare, insarcinata sa finanteze reconstructia tarilor distruse de conflicte militare, precum si dezvoltarea economica a statelor slab dezvoltate.

Planul Keynes a aparut intr-o prima versiune in septembrie 1941 si reia idea infiintarii unei banci supranationale. Acest organism e denumit in acest plan "Camera Internationala de Compensatie", ar fi fost insarcinat sa efectueze o compensatie multilaterala intre bancile centrale si sa acorde credite tarilor in dificultate. Keynes prevede ca toate platile sa fie facute intr-o noua moneda cu acoperire in aur, pe care o denumeste bancor.

Desi elaborate separat, cele doua planuri coincid in privinta obiectivelor de atins, respectiv:
stabilizarea cursului de schimb;
restabilirea convertibilitatii libere a monedei;
incurajarea comertului international;
acordarea de finantari tarilor aflate in dificultate.
Planurile se opun insa in doua domenii principale:

a) domeniul finantarilor. Englezii sustin ca sistemul de finantare prevazut de proiectul american risca sa provoace o penurie de dolari si sa blocheze expansiunea comertului international. In mod contrar, americanii apreciaza ca sistemul de finantare elaborat de Keynes va duce la o indatorare nelimitata a tarilor ale caror balante de plati sunt in deficit, iar aceasta indatorare risca sa puna in pericol stabilitatea Sistemului Monetar International.

b) modul de ajustare. Planul Keynes propune ca efortul de ajustare sa fie suportat de tarile excedentare, obligandu-le sa-si mareasca importurile. In mod contrar, Planul White propune ca ajustarile sa fie suportate de tarile deficitare, obligandu-le sa prevada programe de stabilizare prin reducerea importurilor.


I.2. Statutul Fondului Monetar International
Statutul FMI cuprinde 31 de articole care definesc regulile si obiectivele sale de functionare. Principalele articole sunt cele care stabilesc rolul FMI, regimul schimburilor fixe si stabilitatea schimburilor, convertibilitatea monedelor si facilitatile de credit.

Art.1. - Stabileste rolul Fondului Monetar International. Conform acestui articol, Fondul Monetar International este infiintat ca o institutie permanent insarcinata sa mentina buna functionare a Sistemului Monetar International.

Pentru acesta, el trebuie sa favorizeze schimburile de informatii intre tarile membre, sa incurajeze o apropiere intre responsabilii monetari si sa puna in functiune mecanisme de cooperare internationala pentru a impiedica actiuni unilaterale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.