Institutii comunitare

Trimis la data: 2010-06-01 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 79 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adriana Cojoc Dimensiune: 125kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Expresia integrare economica acopera mai multe categorii economice. Ea se poate referi la absorbirea unei companii intr-un concern mai mare. Integrarea poate avea o dimensiune spatiala referindu-se, spre exemplu, la includerea unei economii regionale intr-o economie nationala. In aceasta lucrare, integrarea economica va fi indeobste utilizata cu referire speciala la relatiile economice internationale, pentru a indica participarea economiilor unor state la o entitate mult mai cuprinzatoare. Fara a fi un scop in sine, integrarea economica serveste o serie de alte obiective foarte generoase. Cel mai important obiectiv economic este cresterea prosperitatii entitatilor integrate.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Folosita intr-o acceptiune statica, categoria economica de integrare economica reprezinta o stare de fapt in care componentele nationale ale unei economii compozite nu mai sunt semnificativ separate prin frontiere economice, ci functioneaza interdependent maximizand efectele sinergice.

Utilizand acceptiunea dinamica, integrarea economica desemneaza eliminarea treptata a frontierelor economice dintre statele participante (ceea ce poate echivala cu inlaturarea multora dintre formele discriminarii), fostele state nationale separate economic fuzionand intr-un ansamblu functional mai cuprinzator. Trecerea de la componenta statica la cea dinamica deriva din stadiile pe care le-a parcurs integrarea europeana.

Referindu-se la economiile moderne J. Timbergen distingea integrarea negativa (eliminarea obstacolelor) si integrarea pozitiva (crearea de conditii egale pentru functionarea componentelor economice integrate). Daca prima va fi relativ mai simpla (de reglementare structurala, liberalizare comerciala), cea de-a doua se dovedeste mai dificila intrucat implica forme mai complicate de interventie si armonizare a politicilor guvernamentale (armonizare, coordonare).

Integrarea negativa implica aparent o serie de pasi aparent mai usor de parcurs si poate fi titrata prin ideea "sterge nu tipari". Masurile de integrare negativa pot fi clar definite si, odata negociate si inscrise in tratate, devin in viitor obligatorii pentru guverne, companii, cetateni. Nu mai sunt necesare decizii permanente ale masinariei decizionale. Respectarea acestor angajamente devine o sarcina a organismelor create si abilitate pentru a raspunde la sesizarile actorilor economici ce apreciaza ca le-au fost lezate interesele. Integrarea pozitiva implica o participare mai activa, permanenta si flexibila.

Ea imbraca deseori forma unor obligatii definite generic. Presupune institutii publice, care trebuie sa adopte numeroase masuri, uneori dureroase la nivel national. Astfel de obligatii lasa un larg spatiu de joc pentru interpretarea lor prin prisma scopurilor si mijloacelor necesare. Integrarea pozitiva este mai degraba domeniul politicii si al birocratiei decat al rigurozitatii. Nu totdeauna trebuie sa existe temerea ca integrarea pozitiva nu va fi un stimul constructiv in directia integrarii. Totusi, deoarece politicienii opteaza mai des pentru integrarea pozitiva decat pentru cea negativa, progresele par sa fie mai lente.

Tranzitia de la o forma de integrare la alta si de la un stadiu la altul este extrem de flexibila si nu poate fi, de obicei, bine definita. Primele stadii integrationiste(zona de liber schimb si uniunea vamala) par a se referi doar la integrarea pietelor, in timp ce stadiile mai evoluate, UE , UM si UEC, comporta un grad mai mare de coordonare macroeconomica. In practica, ultimele stadii integrationiste nu par a dobandi soliditate si perspective fara anumite forme de integrare politica.

Astfel, in stadiile ce apar intre UE si integrarea completa, este probabil sa apara o serie de probleme referitoare la solutiile practice ce se impun a fi adoptate. Indiferent de stadiul de integrare atins, gruparile regionale au doua caracteristici comune. Ele inlatura discriminarea intre agentii economici din tarile partenere (scopul intern). Pe de alta parte, in forme diferite mentin sau introduc anumite forme de discriminare cu privire la agentii economici din tarile terte (scopul extern).

Toate formele de integrare descrise mai sus implica un permanent proces de conlucrare intre statele participante cu privire la procedurile de armonizare a intereselor, obtinerea consensului, elaborarea si aplicarea noilor forme de conduita economica. Cu alte cuvinte, ele implica acordul partenerilor cu privire la regulile de desfasurare a demersului integrationist.

Prin urmare, cu cat este mai inalt stadiul de integrare, de la piata comuna in sus, cu atat devine insuficienta armonizarea institutionala si se dovedeste necesara transferarea unor abilitati decizionale de la nivel national la nivelul unor institutii unionale. Se impune astfel crearea unor institutii decizionale integrationiste comune de tipul organismelor internationale. Toate formele de integrare reduc libertatea de actiune a decidentilor macroeconomici (policy makers) din tarile membre cu efecte atat pozitive cat si negative.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.