Institutii de credit

Trimis la data: 2015-02-09
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.20 / 10
Downloads: 3
Autor: Eduard_C
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acest risc reprezinta unul dintre riscurile majore cu care se confrunta bancile in activitatea lor. El corespunde pierderii generate de variatia cursului de schimb a monedei nationale in raport cu valuta de referinta in care bancile isi exprima creantele si datoriile. In plus si acest risc poate antrena o pierdere financiara sau absenta castigului. Teoria si practica bancara ne ofera astazi mai multe metode si tehnici de evaluare si gestionare a acestui risc mai importante fiind:

Cursuri similare:

Riscul generat de existenta in portofoliu a unor titluri cu venit variabil
Se mai numeste si risc de emisiune sau de tranzactionare. El corespunde unei pierderi sau absentei castigului ca urmare a variatiei valorii titlurilor detinute de banca. Daca valoarea de piata a acestor titluri se ca diminua intrucat rezultatele financiare ale emitentului sunt slabe atunci si banca care le detine in portofoliu va inregistra o pierdere. Cauza o reprezinta deteriorarea situatiei financiare a emitentului de titluri aflate in portofoliu si chiar lipsa deversificarii acestui portofoliu.

Precizare: pentru eliminarea riscului, banca are la indemana mai multe posibilitati, doua fiind mai importante:
- supravegherea permanenta a pietei bursiere, a evolutiei valorii de piata a titlurilor din portofoliu
- valorizarea periodica a portofoliului de titlui
Riscul de faliment
Se mai numeste si risc de credit sau de contencios. El reprezinta riscul asumat de banca in caz de faliment al unuia dintre clienti.

O banca puternic angajata intr-o companie atat prin participatii la capitalul sau cat si prin creditele pe care le acorda se va confrunta cu acest risc in cazul falimentului acesteia.
Cauzele falimentului unei companii sunt multiple, mai importante fiind conjunctura economica, situatia financiara precara a clientilor companiei, absenta supravegherii acestora, etc. Pentru banca efectele acestui risc se concretizeaza in pierderi totale sau partiale ale capitalului imprumutat (inclusiv dobanzile aferente) in functie de natura garantiilor si de posibilitatea valorificarii acestora.

Pentru gestionarea acestui risc se impune respectarea anumitor masuri si anume:
- supravegherea atenta a plafoanelor autorizate la acordarea creditelor (expunerea pe un debitor sau pe un grup de debitori)
- functionarea unor servicii specializate de centralizare a riscurilor (Centrala Riscurilor Bancare si Biroul de Credite)
- utilizarea de tehnici moderne de evaluare si administrare a riscului de credit
- constituirea sistematica de garantii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.