Institutii de drept civil

Trimis la data: 2010-11-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 118
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Adelina Marcus
Dimensiune: 150kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Daca partile participante la un raport juridic civil isi indeplinesc obligatiile asumate, nu se pune problema probelor, deoarece drepturile subiective exista separat de dovada lor. Atunci cand intre aceste parti apare o neintelegere, un litigiu, fie referitor la existenta, fie referitor la continutul raportului juridic, se pune problema dovedirii lor cu ajutorul probelor.Termenul de proba este similar celui de dovada si poate avea trei intelesuri:- in sensul larg al notiunii, prin proba se intelege operatiunea de prezentare in fata instantei de judecata a mijloacelor de convingere prin care se urmareste dovedirea existentei unui anumit raport juridic. In acest sens, notiunea de proba este sinonima cu cea de probatiune judiciara, sens in care a proba (a dovedi) inseamna a stabili realitatea unei afirmatii, a demonstra ca ea corespunde adevarului.

Cursuri similare:

Potrivit art. 1169 C. civ., cel care face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca. Asadar, sarcina probei revine in primul rand reclamantului. Paratul poate formula aparari in fata pretentiilor reclamantului, afirmatii pe care, la randul sau, trebuie sa le dovedeasca. Exista si cazuri in care paratul este cel care trebuie sa preia initiativa probei, cum ar fi situatia in care el dobandeste calitatea de reclamant, formuland o cerere reconventionala. Daca reclamantul ridica obiectii la cererea paratului, va fi randul sau sa-si dovedeasca afirmatiile.

In concluzie, sarcina probei in cadrul unui proces civil trece de la o parte la cealalta, in functie de afirmatiile pe care fiecare dintre ele le face. Potrivit art. 129 alin. 5 C. proc. civ., daca partile nu solicita unele dovezi, judecatorul, in virtutea rolului sau activ, va ordona dovezile pe care le va gasi de cuviinta, chiar daca partile se impotrivesc.
Cazuri de rasturnare (intervertire) a sarcinii probei1:
- cand legea stabileste ca sarcina probei revine partii care nu a facut nici o afirmatie. Astfel, potrivit art. 58 alin.

2 C. fam., daca recunoasterea de paternitate este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai. Asadar, in aceasta situatie nu cel recunoscut, mama acestuia sau descendentii sai trebuie sa faca dovada, desi au calitatea de reclamanti, ci autorul recunoasterii (paratul), fara sa se fi facut vreo proba impotriva sa, trebuie sa dovedeasca ca recunoasterea de paternitate corespunde cu realitatea.

- in cazul unor litigii de munca (contestatia impotriva deciziei de desfacere a contractului de munca si contestatia impotriva deciziei de imputare), sarcina probei revine angajatorului (paratului) impotriva caruia este formulata pretentia, care va trebui sa dovedeasca ca masura luata este legala si temeinica, si nu angajatului (reclamantului), care pretinde contrariul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.