Institutiile si Organele Uniunii Europene

Trimis la data: 2009-05-02 Materia: Stiinte Politice Nivel: Facultate Pagini: 36 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Clara Munteanu Popa Dimensiune: 94kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Uniunea Europeana este gestionata prin intermediul institutiilor comune: un Parlament democratic ales, un Consiliu al Uniunii Europene reprezentand statele membre la nivelul ministrilor sau, pentru Consiliul European, la nivelul sefilor de stat sau de guvern; o Comisie Europeana, aparatoare a tratatelor, avand putere de initiativa legislativa si de executie; o Curte de Justitie care este judecatorul suprem al Uniunii, o Curte de Conturi ce controleaza gestionarea finantelor si, in sfarsit, organe consultative, ce exprima interesele economice, sociale si regionale ale statelor membre.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Comisia Europeana propune si Consiliul Uniunii Europene decide, dupa consultarea Parlamentului European. In cazul in care obligatia de consultare a Parlamentului nu a fost indeplinita, o lege comunitara este declarata nula. De atunci insa, rolul Parlamentului European in adoptarea legilor UE a crescut considerabil . In momentul de fata, Parlamentul European isi imparte, intr un numar mare de domenii, puterea de decizie cu Consiliul UE.

Puterea legislativa a Parlamentului se exercita dupa proceduri legisla-tive, in functie de natura propunerii in discutie:
a.Parlamentul isi da avizul inainte ca o propunere legislativa a Comisiei sa fie adoptata de catre Consiliu. Acest aviz este destinat sa influenteze decizia Consiliului. Procedura de cooperare (doua lecturi) - Daca avizul pe care Parlamentul l-a emis la prima sa lectura nu a fost luat in considerare de catre Consiliu, Parlamentul poate respinge propuneAZrea la o a doua sa lectura. In acest caz, Consiliul nu poate trece de pozitia ParlamenAZtului decat prin unanimitate de voturi, care este dificil de realizat.

De multe ori, Consiliul este nevoit sa obtina aprobarea Parlamentului pentru a evita respingerea propunerii respective. Procedura de codecizie (trei lecturi) - Parlamentul imparte puterea de decizie in mod egal cu Consiliul. Daca acesta din urma nu a luat in considerare pozitia Parlamentului, el poate impiedica adoptarea propunerii. Daca Parlamentul respinge propunerea respectiva, ea nu poate fi adoptata de catre Consiliu. In scopul evitarii unei astfel de situatii, este convocat un Comitet de Conciliere (alcatuit dintre membrii Parlamentului, Consiliului si Comisiei) pentru a cauta un compromis inainte de cea de-a treia lectura a Parlamentului.

In caz de dezacord persistent, Parlamentul poate respinge definitiv propunerea. Procedura avizului de conformitate - Aceasta este indispensabila in cazul deciziei de adeziune a noi state membre, in cazul acordurilor de asociere cu terte tari, la incheierea acordurilor internationale, in cazul procedurii electorale uniforme pentru Parlamentul European, pentru stabilirea misiunilor si puterilor Bancii Centrale Europene, pentru initierea unui raport de cooperare intarita in domeniile in care deciziile se supun acestei proceduri etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.