Institutiile si organismele UE

Trimis la data: 2010-10-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Adelina Munteanu
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Consiliul European s-a nascut din practica intalnirilor la nivel inalt, a sefilor de stat sau de guvern din tarile membre ale UE.
Cu prilejul intalnirii de la Paris, din decembrie 1974, acestia au hotarat institutionalizarea acestor contacte, si reunirea periodica. Consiliul European a fost, apoi, consacrat prin Actul Unic European din 1986, iar Tratatul de la Maastricht (1992) i-a precizat functiile.

Cursuri similare:

Consiliul European reuneste sefii de stat sau de guvern din tarile membre ale UE si presedintele Comisiei. In principiu, se organizeaza 4 reuniuni ale Consiliului pe an; in cazuri exceptionale, Consiliul se poare reuni si in sesiuni extraordinare. Pana la intrarea in vigoare a Tratatului Constitutional, cand Uniunea va avea un presedinte, presedintia Consiliului European este asigurata de seful de stat sau de guvern care asigura, pentru 6 luni prin rotatie, presedintia Consiliului.

Fiecare sedinta a Consiliului European este precedata de o discutie cu presedintele Parlamentului European. Marimea delegatiilor nationale este limitata la cate 20 persoane, fiecare delegatie (inclusiv Comisia) dispunand in sala de doua locuri.Lucrarile Consiliului se finalizeaza prin concluzii, care expun orientarile politice si deciziile luate.
Consiliul European constituie instanta suprema a Uniunii Europene. Domeniul sau de competente nu este limitat, intrucat poate aborda orice problema de interes comun, fie din cadrul comunitar, fie al cooperarii inter-guvernamentale.

Consiliul European este organul politic al Uniunii, insarcinat sa fixeze marile linii ale constructiei europene si sa rezolve problemele in suspensie. Din 1995, odata cu intrarea in vigoare a Acordurilor Europene de Asociere, la partea finala a reuniunii Consiliului European sunt invitati si sefii de stat sau guvern din tarile candidate la aderare.Reprezinta - asa cum am subliniat mai sus - guvernele statelor membre ale Uniunii Europene si detine principala forta decizionala. Prin Tratatul de la Maastricht a fost denumit "Consiliul Uniunii Europene".

Este compus din ministri competenti ai statelor membre, abilitati sa angajeze propriile guverne. Ministrii se reunesc in functie de ordinea de zi sau de problematica ce se discuta: de exemplu, ministrii agriculturii - pentru probleme agricole, ministrii economiei si finantelor - pentru chestiuni ce privesc Uniunea Economica si Monetara, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.