Instrumente de plati in relatiile economice internationale

Trimis la data: 2009-08-15
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.20 / 10
Downloads: 2
Autor: Ciprian
Dimensiune: 60kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
In domeniul valutar-financiar, platile internationale reprezinta componenta care asigura finalizarea tranzactiilor economice sau satisfacerea unor cerinte individuale ca urmare a relatiilor care se stabilesc intre parteneri. Aceasta componenta foloseste instrumente de plata care circula in cadrul sistemului international bancar pe baza unor reglementari la nivel international elaborate de institutii de specialitate (Comitetul economic ONU, camere de comert international, Banca Reglementelor Internationale, Banca Centrala Europeana).

Cursuri similare:

Reglementarile de baza din acest domeniu sunt: Conventia cuprinzand legea uniforma asupra cambiilor si biletelor la ordin - Geneva, 1930; Conventia cuprinzand legea uniforma asupra cecului - Geneva 1931; Reguli si uzante uniforme referitoare la acreditivele documentare - Publicatia nr. 500 a Camerei Internationalae de Comert de la Paris; Reguli uniforme privind incasourile - Publicatia nr. 522 a Camerei Internationale de Comert de la Paris.

Intre bancile care participa la decontarile internationale se incheie conventii de plati in care se prevad instrumentele de plata, regulile care guverneaza desfasurarea platilor si sistemul de drept care se aplica (in principiu se foloseste dreptul din tara unde se afla banca platitoare). Deosebit de reglementarile internationale, in conventile bancare de plati interbancare se pot prevedea si unele uzante locale (restrictii la platile in valuta) sau speciale (pe piete monetare sau de capital).

7.1 MODALITATI DE PLATA (DECONTARE)
Stingerea obligatiilor dintre parteneri se realizeaza printr-o anumita modalitate de plata (decontare) prevazuta in contract sau aleasa de persoanele fizice. Modalitatile de plata sunt urmatoarele:
(a) Plata marfa contra marfa (troc) - o modalitate nepecuniara folosita in antichitate dar care a revenit odata cu criza econmica din 1929-1933 si criza datoriilor externe din 1980-1985; in prezent este folosita ca o tehnica de deblocare a relatiilor comerciale cu tari sau firme ale caror disponibilitati financiare sunt modeste sau inexistente.

(b) Plata in numerar care se practica pe scara redusa si in anumite situatii specifice, ca de exemplu (i) in tarile cu restrictii valutare privind detineriile si miscarea devizelor sau care practica sisteme de impozitare severa, plata in numerar devenind o metoda de evaziune fiscala sau de evitare a restrictiilor valutare, (ii) in spatiile geografice izolate, fara unitati bancare, pentru achizitionarea de produse sau in rezervatiile naturale, in achizitionarea de animale pe cale de disparitie sau obiecte arheologice care altfel ar deveni obiecte de contrabanda; (iii) in activitatea de turism si transport international, in special in tarile care nu au sisteme de carduri.

(c) Plata prin cec, care este cea mai apropiata de numerar, a luat o amploare deosebita dupa anii ' 60, fiind folosita in spatiul platilor necomerciale.

(d) Plata prin titluri de credit, cambie si bilet la ordin, se foloseste in afara de circulatia singulara si asociate cu alte tehnici de plata ca acreditivul documentar, incasoul (cu valoare de instrument de garantare).

(e) Plata prin ordin de plata este legata de aparitia bancilor si a dezvoltarii realatiilor internationale intre acestea, in practica internationala fiind cunoscuta si prin expresia "plata direct din cont".

(f) Plata documentara pentru operatiunile in care plata se face de banci numai contra documente (acreditivul documentar si incasoul documentar), asigurand partenerilor un grad de securitate mai ridicat.
Aceste modalitati de plata, presupun existenta unui cont bancar (cu exceptia platii in sistem troc si a platilor in numerar) si a unui circuit bancar prin sistemul de transfer international al fondurilor.

7.2 INCASOUL DOCUMENTAR
Incasoul este cea mai simpla modalitate de plata care se bazeaza numai pe prevederile contractului comercial si nu angajeaza in nici un fel bancile participante la derlurea platii. Prin incasou se intelege tratarea de catre banci, potrivit instructiunilor primite, a documentelor comerciale si financiare in vederea acceptarii sau platii acestora. Decontarea prin incasou este reglementata de Publicatia nr. 522 a Camerei de Comert International de la Paris in vigoare din 1966.

Documentele vehiculate de banci sunt de doua feluri:
- comerciale (factura, documente de transport, de proprietate);
- financiare (cambii, bilete la ordin, cecuri, chitante).
In functie de tipul documentelor, incasoul este de doua feluri:
- simplu - cand se vehiculeaza numai documente financiare;
- documentar - cand se vehiculeaza documente comerciale insotite sau nu de documente financiare.

Pentru banci, decontarea prin incasou reprezinta o simpla vehiculare de documente, de la beneficiar la platitor, potrivit instructiunilor primite de la beneficiar si efectuarea operatiunilor de plata pentru un partener si de incasare pentru celalalt partener. Prin transmiterea documentelor prin intermediul bancilor se urmareste ca destinatarul acestora sa nu intre in posesia lor decat in momentul executarii obligatiei de plata sau alta asimilata (acceptarea cambiei).

Deci plata nu se efectueaza contra marfa, ci contra documente care se folosesc apoi pentru intrarea in posesia marfii. In acest fel, importatorul are certitudinea ca exportatorul si-a indeplinit obligatia de a livra marfa, iar exportatorul este sigur ca importatorul nu poate intra in posesia marfii inainte de a o achita.

Partile implicate in derularea unui incasou simplu sau documentar sunt:
- ordonatorul (exportatorul) - clientul care initiaza operatiunea de incasou;
- banca remitenta (banca exportatorului) - banca la care ordonatorul a incredintat operatiunea de incasou;
- banca insarcinata cu incasarea - orice banca, alta decat banca remitenta, care intervine in operatiunea de incasou;
- banca prezentatoare (banca importatorului) - banca insarcinata cu prezentarea documentelor trasului;
- trasul (importatorul) - persoana la care documentele trebuie sa fie prezentate.

Incasoul, cunoscut si sub numele de dispozitia de incasare, este un document standardizat sub forma de mesaj care cuprinde: numele si adresa ordonatorului, numele si adresa trasului, bancile implicate, documentele comerciale si financiare, detalii privind transportul (aerian, naval, cale ferata, rutier) si livrarea (localitatea de destinatie), conditiile de plata, valuta, modalitatea de transmitere a fondurilor si contul bancar al ordonatorului. Derularea platii prin incasou documentar se prezinta in schema 1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.