Instrumente financiare derivate

Trimis la data: 2009-09-13
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Marile Voinescu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contractul futures este un angajament standardizat intre doi parteneri, un vanzator si un cumparator, de a vinde, respectiv de a cumpara un anumit activ (devize, actiuni, alte titluri financiare sau marfuri si titluri pe marfuri), la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei si cu executarea contractului la o data viitoare numita scadenta.

Cursuri similare:

Elementele de baza ale unui contract futures sunt:maturitatea contractului este limita maxima in timp de scadenta sau data de livrare; de obicei, nu depaseste 12 luni. activul suport sau activul de baza este reprezentat de marfa sau activul financiar asupra caruia contractul se incheie. Activul support este standardizat din punct de vedere a caracteristicii acestuia, a cantitatea sau valoarei (in cazul SUA contractele futures pe obligatiuni de obicei au o valoare standard este 100.000 USD).

modul de livrare a activului suport sau modul de lichidare a pozitiei detinute de vanzatorul si/ sau cumparatorul contractului , acest element se refera la lichidarea obligatiilor ce revin partilor contractante. Teoretic, orice contract futures presupune livrarea fizica, la scadenta, a activului suport; dar statisticile arata ca mai putin de 5% dintre contracte ajung sa se lichideze prin livrare fizica a activului support.

pretul futures este pretul stabilit in prezent, adica in momentul intrarii intr-o pozitie de cumparator/ vanzator, pentru activul suport al contractului. Acest pret urmeaza sa fie platit la scadenta. trebuie sa subliniem clar faptul ca un contract futures NU are pret in sine, pentru achizitionarea unei pozitii intr-un contract futures NU se plateste in mod explicit ceva. Pretul futures nu este pretul contractului futures ci pretul stabilit prin contract pentru a se plati la scadenta pentru activul suport al contractului;

marja sau garantia este suma de bani pe care intermediarul o cere atat celui care cumpara un contract futures cat si celui care vinde un contract futures. Aceasta suma trebuie depusa in contul pe care intermediarul (societatea de brokerage specializata in tranzactii pe piete futures) il deschide pentru fiecare investitor, fie cumparator, fie vanzator. Marimea marjei se calculeaza ca procent din valoarea contractului si se situeaza, in marea majoritate a situatiilor, in jur de 15%. In practica internationala marja variaza intre 5% si 30% si creste sau scade in functie de:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.