Instrumente si masuri de politica comerciala

Trimis la data: 2010-09-05
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Irimescu
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Politica comerciala reprezinta o parte a politicii economice a unui stat care se refera la relatiile externe ale acestuia. Ca atare, politica comerciala cuprinde totalitatea masurilor si reglementarilor (juridice, administrative, fiscale, bugetare, financiare, bancare, valutare, etc.) adoptate de state in scopul extinderii sau restrangerii relatiilor economice externe, precum si al protejarii economiei nationale.
Politica comerciala indeplineste urmatoarele functii principale:

Cursuri similare:

Taxele vamale autonome sunt stabilite de catre stat in mod independent, aplicandu-se, de regula, asupra marfurilor importate din tarile cu care statul nu are incheiate acorduri comerciale si nu aplica clauza natiunii celei mai favorizate. Taxele vamale conventionale se stabilesc prin intelegeri cu alte state, conform acordurilor bilaterale sau multilaterale incheiate. De regula se aplica intre statele care isi acorda reciproc clauza natiunii celei mai favorizate. Ca atare, acestea sunt mult mai reduse decat taxele autonome si, in general, au facut obiectul negocierilor tarifare in cadrul GATT (Acordul General pentru Tarife si Comert) si, respectiv OMC (Organizatia Mondiala a Comertului).

Clauza natiunii celei mai favorizate reprezinta acea prevedere inscrisa in acordurile comerciale si de plati prin care partile semnatare se obliga sa-si acorde reciproc toate avantajele pe care le-au acordat sau le vor acorda tarilor terte in domeniul relatiilor economice, in general, si comerciale, in special.Taxele vamale preferentiale sunt foarte reduse (uneori sunt nule) si se aplica anumitor marfuri importate din anumite tari, fara a putea fi extinse. Acestea exprima un regim preferential, fiind o derogare de la clauza natiunii celei mai favorizate (de ex.: taxele vamale dintre UE si tarile asociate, sau dintre tarile membre S.G.P. sau S.G.P.C.) .

Taxele vamale de retorsiune (de raspuns) se aplica de catre un stat ca reactie la politica comerciala neloiala a altor state (politica de dumping sau politica de subventionare a exporturilor). Ca urmare, aceste taxe pot fi: 1) taxe anti-dumping (ce au ca efect inlaturarea efectelor dumpingului) sau 2) taxe compensatorii (ce urmaresc inlaturarea efectelor subventionarii exporturilor de catre statul partener).Aceste se percep ca taxe vamale suplimentare, peste cele in vigoare. Ele au un nivel prestabilit pe care nu-l pot depasi, respectiv taxele anti-dumping nu pot depasi marja de dumping (diferenta dintre pretul international si pretul de dumping - mai redus -), iar taxele compensatorii nu pot depasi nivelul subventiei de export (sau primei de export).

Tariful vamal este un catalog ce cuprinde toate produsele supuse impunerii vamale, precum si taxele vamale percepute asupra fiecarui produs sau grupe de produse. Tariful vamal cuprinde si produsele scutite de impunere vamala la importul lor pe teritoriul vamal al tarii respective. Teritoriul vamal este spatiul geografic in cadrul caruia se aplica un anumit regim vamal. Tariful vamal cuprinde o clasificare a marfurilor, avand la baza originea acestora (animala, vegetala, minerala) si gradul lor de prelucrare (materii prime, semifabricate, produse finite), sau o combinatie a acestor doua criterii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.