Instrumentele de politica monetara

Trimis la data: 2009-03-18
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 1
Autor: Monica Lupescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Politica rezervelor obligatorii consta in obligatia pe care banca central o impune bancilor comerciale de a detine o parte din activele lor sub forma de moneda legala.Ca urmare,in masura in care o anumita fractiune din resursele lor sunt indisponibilizate sub forma de reserve in moneda legala,bancile comerciale nu se mai pot angaja in operatiunile de creditare generatoare de moneda.Suma depusa de bancile comerciale la banca central este calculate prin aplicarea coati procentuale,denumita rata rezervei minime obligatorii,la totalul depozitelor primate.

Cursuri similare:

Regimul rezervelor minime obligatorii instituit de BNR este reglementat de Regulamentul BNR nr. 6/24.07.2002,modificat printr-o serie de reglementari ulterioare.Rata rezervelor minime obligatorii este raportul dintre depozitele bancii comerciale constituite la banca central si pasivele bancii,adica depozitele clientilor.,prin aceasta operatiune are loc un transfer de resurse de la bancile comerciale catre banca central.

Odata cu formarea rezervelor minime obligatorii,posibilitatea de acordare a creditelor de catre banca comerciala se vor reduce si va exista o scadere a veniturilor rezultate din dobanzi,banca comerciala va avea o lichiditate minima asigurata si va putea satisface solicitarile depunatorilor.Prin folosirea de catre Banca Centrala a acestui instrument al politicii monetare,acesta impune bancilor comerciale o utilizare predeterminata a acivelor acestora si astfel se influenteaza comportamentul lor in politica proprie de credite.

Cuantumul necesar al rezervei minime oblogatorii trebuie sa fie reglat,de regula in avans in functie de nivelul prevazut pentru trimestrul respective,in cazul in care rezervele minime obligatorii nu se constituie la timp se vor aplica penalitati.Baza de calcul se determina ca medie a soldurilor zilnice ale elementelor de pasiv,in perioada de observare care constituie intervalul cuprins intre data de 24 a lunii precedente si data 23 a lunii curente.

Pentru mijloacele banesti in valuta,mediile soldurilor zilnice se determina pe fiecare tip de valuta in parte,dupa care se transforma fie in dolari fie in euro.Cursurile de schimb folosite pentru transformarea celorlalte valute in dolari sau in euro sunt cursurile pietei valutare,communicate de banca nationala a Romaniei in ultima zi anterioara perioadei de aplicare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.