Instrumentele pietei de capital

Trimis la data: 2010-07-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_T
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Literatura romaneasca de specialitate foloseste notiunea de instrumente financiare pentru valorile mobiliare, fie ele primare sau derivate (actiuni, obligatiuni, contracte futures, optiuni.)
Cadrul legislativ al pietei de capital din Romania, foloseste notiunea de instrumente financiare pentru desemnarea instrumentelor emise si tranzactionate pe piata de capital. Astfel conform Legii 297/2004 privind piata de capital, instrumentele financiare cuprind:

Cursuri similare:

Valorile mobiliare primare sunt cele emise de utilizatorii de fonduri pentru mobilizarea capitalului propriu (actiunile - instrumente de proprietate) si cele folosite pentru atragerea capitalului de imprumut (obligatiunile emise de intreprinderi si titlurile emise de stat - instrumente de datorie). Caracteristica definitorie a acestor titluri este ca asigura mobilizarea capitalului pe termen lung de catre utilizatorii de fonduri si dau detinatorilor lor, drepturi asupra veniturilor banesti nete ale emitentului asa incat investitorul este astfel asociat direct la profitul si riscul afacerilor emitentului.

Ele se numesc primare pentru ca fac mai intai obiectul pietei primare de titluri prin emisiune primara, dupa care pot face obiectul pietelor secundare in procesul tranzactiilor bursiere sau extrabursiere. Spre deosebire de acestea, titlurile derivate nu au o piata primara, ci se nasc direct pe piata secundara pe baza celor dintai.
Actiunile sunt titluri financiare emise de o companie sau o societate comerciala pentru constituirea, marirea sau restructurarea capitalului propriu. Notiunea este definita prin evidentierea a doua elemente :

dreptul de actionar, care exprima drepturile detinatorului asupra societatii emitente si este reprezentat printr-un document numit "certificat de actionar" si actiunea ca unitate a dreptului actionarului si care reprezinta o parte indivizibila, de valoare egala, din capitalul social al firmei emitente.
Actiunile incorporeaza drepturi sociale si patrimoniale (dreptul la vot, dreptul la dividende, etc) si desemneaza raportul juridic dintre detinatorul de actiuni si societatea emitenta.

Pentru emitent actiunile sunt instrumente de finantare prin formarea sau majorarea capitalului propriu. Actiunile nominative pot fi emise in forma materiala, pe suport de hartie sau in forma dematerializata, prin inscrieri in cont si presupun precizarea numelui detinatorului. Inscrisurile trebuie sa indeplineasca anumite standarde referitoare la imprimare, inscriere, securitate, astfel incat sa se evite falsificarea lor. Actiunile dematerializate presupun existenta unui inscris electronic, adica inregistrari pe suport magnetic. Atestarea calitatii de actionar se face printr-un extras de cont. Actiunile dematerializate pot fi numai actiuni nominative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.