Intemeierea unui grup

Trimis la data: 2010-12-01
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_B
Dimensiune: 77kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acest capitol trateaza tipurile de procese ce se produc in grupuri pe parcursul stadiilor de initiere si activitatile asistentilor sociali in vederea facilitarii acestor procese. Membrii cauta sa inteleaga procesul de initiere din mai multe motive.
Toate grupurile trec prin faze de initiere iar asistentii sociali care inteleg acest fapt nu vor fi foarte preocupati de intamplarile ce intervin pe parcurs in grup. Ei vor percepe mai degraba aceste intamplari ca pe niste eforturi depuse spre a ajuta la implinirea scopului stabilit de grup, selectand activitati pentru a atinge aceste scopuri, si invatand sa aibe incredere si sa coopereze unii cu ceilalti. Asistentul poate invata sa faca diferenta intre modelele tipice, corecte si acelea care necesita luarea unor masuri speciale pentru a eluda producerea unor discrepante sau chiar desfintarea grupului.

Cursuri similare:

Dupa cum am mentionat in capitolul 3, asistentul social trebuie sa invete sa integreze cunostintele fazelor de dezvoltare a grupului cu stadiile procesului de munca. Capitolul 4 incearca sa intensifice aceasta integrare cu o referinta la intemeierea grupului.
In prima parte a capitolului, prezentam procesul formarii grupului asa cum se produce in orice grup. Precedand aceasta tema despre formarea grupului, prezentam sarcinile pe care asistentul trebuie sa le intreprinda pentru a indeplini scopurile grupului.

Aceste sarcini includ ajutarea membriilor pentru a se decide asupra scopurilor grupului ce-i va ajuta sa-si atinga telurile, asemanator regulilor grupului ce exercita influenta asupra conduitei.
Atat membrii grupurilor cat si asistentii vor trebui sa adune informatie pentru a gasi moduri eficace pentru indeplinirea scopului grupului. De regula, cand grupul este considerat un tratament, aceasta strangere de informatii este conceputa ca o evaluare.
Trebuie inteleasa si aparita unui numar de probleme privind emotiile ce intervin in etapele primare.

Membrii sunt adesea ambivalenti, deoarece sunt captivati de grup in timp ce traiesc o neliniste gandindu-se la investitia pe care o fac.
Membrii vor avea sentimente fata de asistentul cu care vor trebui sa invete a coopera.Incheiem capitolul cu o discutie despre cum sa rezolvam formarea neobisnuitelor dificultati. De asemenea este inclus si un exercitiu de grup bazat pe incercarea de a schimba acceptiunea individului despre formarea grupului.
PROCESUL DE FORMARE AL GRUPULUI

In primele intalniri ale grupurilor, in special in acelea in care membrii nu se cunosteau intre ei dinainte, apare o mica impartasire de particular, reactii cu caracter intim si experiente. Mai degraba membrii vor actiona unul asupra altuia in moduri bazate pe atribute indeajuns de superficiale si pe experiente. Spre exemplu, membrii vor discuta pe marginea diferentelor si asemanarilor locurilor in care au trait, si vor vorbi in primul rand cu oamenii care sunt asemenea lor in moduri evidente cum ar fi varsta, rasa si sex.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.