Intensitatea undei elastice

Trimis la data: 2015-01-22
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: aleandrududuman
Dimensiune: 220kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Propagarea unei unde elastice in spatiu inseamna si propagarea unei energii mecanice. Intensitatea unei unde elastice se defineste ca energia mecanica transportata de unda prin unitatea de suprafata perpendiculara pe directia de propagare in unitatea de timp, adica:Vom incerca sa facem un calcul pentru intensitatea unei unde elastice. Consideram o unda elastica longitudinala ce se propaga printr-un mediu elastic. Energia mecanica transportata prin suprafata de arie S in timpul t se afla cuprinsa in volumul paralelipipedului - fig. 3.24 de lungime x pe care s-a propagat unda in timpul t

Cursuri similare:

Cand o unda de orice natura intalneste suprafata de separare dintre doua medii diferite se produc simultan doua fenomene: reflexia (intoarcerea partiala a undei in mediul din care a venit) si refractia (trecerea partiala a undei in mediul al doilea).
Pentru a discuta fenomenul de reflexie se definesc: raza incidenta (I), raza reflectata (R), normala la suprafata de separare a doua medii (N), unghiul de incidenta (i) si unghiul de reflexie (r) - fig. 3.25.

Legile reflexiei:
a) raza incidenta, raza reflectata si normala sunt coplanare
b) unghiul de reflexie r este egal cu unghiul de incidenta i, adica (3.198) Pentru a demonstra a doua lege a reflexiei vom utiliza principiul lui Huygens aplicat la suprafata de reflexie. Deoarece frontul de unda este perpendicular pe raza- fig. 3.25, triunghiurile ABAaC si ABaCAaC sunt dreptunghice iar segmentele BAaC si ABaC sunt egale, ca spatii parcurse de unda in acelasi mediu si in acelasi timp. Triunghiurile ABAaC si ABaCAaC sunt congruente, de unde rezulta ca unghiurile a si b sunt egale dar a=i si b=r ca unghiuri cu laturile perpendiculare, astfel ca i=r.

Pentru discutarea fenomenului de refractie se definesc urmatoarele elemente: raza incidenta (I), raza refractata (R'), normala la suprafata de separare a doua medii (N), unghiul de incidenta (i) si unghiul de refractie (r') - fig. 3.26.
Interferenta se refera la efectele fizice ale suprapunerii a doua sau mai multe unde coerente. Doua unde se numesc coerente daca au aceeasi frecventa si diferenta de faza constanta in punctul in care se compun. Sa consideram doua unde de frecvente si amplitudini egale (pentru simplitate) care se propaga cu aceeasi viteza pe aceeasi directie (+Ox) dar cu o diferenta de faza iS intre ele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.