Intentionalitate si comunicare - intentionalitatea individuala si intentionalitatea colectiva

Trimis la data: 2010-12-04
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 6.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Carmen Hrusca
Dimensiune: 35kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intentionalitatea, caracteristica fundamentala a mintii umane. In acest curs vom trece in revista o serie de teorii traditionale al intentionalitatii, teorii de tip metafizic, precum si cateva teorii contemporane (naturalizate). Motivul este simplu: in absenta proprietatii numita intentionalitate mintea umana n-ar putea viza nimic in afara ei, nu ar putea percepe, nu ar putea sa-si fixeze atentia, nu si-ar putea reprezenta si nici nu ar putea oferi semnificatie; in esenta, nu ar putea formula ceva despre altceva pentru cineva.

Cursuri similare:

Altfel spus, posibilitatea actelor de comunicare deriva din caracterul intentional al mintii umane. Daca, intr-adevar, intentionalitatea este o trasatura fundamentala a mintii umane, mai fundamentala decat capacitatea de rationare sau de coordonare, inseamna ca prin intelegea naturii sale vom intelege nu numai ceva esential despre mintea umana, ci vom intelege si fundamentul care permite indivizilor umani sa comunice, sa se coordoneze intre, sa construiasca institutii sociale sau branduri.

(A1) Franz Brentano, in lucrarea Psihologia din punct de vedere empiric (1874), facea urmatoare afirmatie "orice fenomen psihic este caracterizat prin ceea ce scolasticii Evului Mediu numeau inexistenta intentionala sau poate mentala a unui obiect si prin ceea ce noi am numi, desi nu cu expresii complet clare, relatia cu un continut, orientarea spre un obiect (prin care aici nu trebuie inteleasa o realitate) sau obiectualitatea imanenta. Fiecare fenomen psihic contine in sine ceva ca obiect, desi nu fiecare in acelasi mod. In reprezentare este ceva reprezentat, in judecata este ceva acceptat sau respins, in iubire, iubit, in ura, urat, in dorinta este ceva dorit" .

Orice fenomen psihic vizeaza ceva, este despre ceva: aceasta caracteristica a constiintei "de a fi despre" ceva poarta numele de intentionalitate. Brentano era ferm convins de faptul ca orice fenomen psihic contine intentional in sine un obiect. (A2) Ed. Husserl considera ca orice constiinta se raporteaza la sine intentional prin faptul ca Cogito-ul vizeaza mereu un Cogitatum. Orice act si orice traire cognitiva sunt, in esenta, intentionale.

In prelegerile sustinute in 1907 sub titlul Ideea de fenomenologie, filosoful afirma: "Trairile cognitive (...) au o intentie (intentio), vizeaza ceva, se refera, intr-un fel sau altul, la ceva obiectual. Referirea de sine la acest ceva obiectual le apartine, chiar daca obiectualitatea insasi nu le apartine" . Prin urmare cunoasterea are o structura intentionala, chiar teleologica, structura care ii este esentiala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.