Interdependentele economice internationale

Trimis la data: 2009-05-23
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriana Lung
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fiecare economie nationala face parte din contextul economic mondial, neputandu-se dezvolta autarhic, ci promovand continuu schimburi cu alte economii si avand un anumit loc in competitia internationala. Interdependentele economice internationale sunt concomitent cauza si efect in raport cu progresul globalizarii, care implica transformari esentiale in continutul activitatilor economice si in cel al pietei, in interiorul fiecarei economii si in raporturile dintre ele.

Cursuri similare:

Dinamica dezvoltarii economiei nationale presupune o ampla deschidere spre economia mondiala, printr-o participare activa la fluxurile economice internationale. Evolutia economiei nationale in termeni reali, de normalitate, se poate asigura printr-un comportament competitional adecvat in cadrul economiei mondiale. Interdependentele economice internationale intre statele lumii exista din cele mai indepartate timpuri, parcurgand pana acum un proces continuu si contradictoriu.

Acest proces poate fi definit prin mai multe notiuni, cum sunt: schimbul mutual de bunuri intre tari, piata mondiala, economia mondiala. Ele formeaza in prezent un pluralism economic deosebit de dinamic, ce reflecta in fond macroeconomia deschisa, interdependentele din economia mondiala. Schimbul de bunuri intre tari este un proces care insoteste evolutia societatii umane pe fiecare treapta de dezvoltare. Aceasta inseamna ca el a devenit o reflectare a economiei mondiale atunci cand a dobandit o sfera cuprinzatoare de manifestare si a inceput sa influenteze tot mai vizibil dezvoltarea economiei fiecarui stat.

In perioada postbelica, multe tari, de regula cele in curs de dezvoltare, care nu dispuneau de resurse valutare, au apelat la schimburi simple - marfa contra marfa - ceea ce a ramas in istoria relatiilor economice internationale sub denumirea de "cliring" sau "barter". In cadrul acestui sistem, schimburile se prevedeau echilibrate valoric, iar daca intr-un an nu se realiza echilibrul, diferentele se reglau in anul urmator sau erau compensate sub alte forme.

Deficienta acestui sistem decurgea din faptul ca paleta schimburilor bilaterale era totusi restransa ca urmare a profilului unor economii nationale, iar tarile erau tentate sa includa in asemenea schimburi marfuri nu de cea mai buna calitate. Acestea din urma erau rezervate pentru schimburile in valuta convertibila, care stimulau calitatea si concurenta pe piata mondiala. Cresterea eficientei activitatii economice, aparitia si sporirea surplusului de bunuri, trecerea acestora in proprietate privata, in conditii de concurenta, au influentat din ce in ce mai evident schimbul mutual intre tari.

Piata mondiala reprezinta relatiile de schimb ce se realizeaza intre agenti economici din diverse tari, inclusiv societati transnationale, purtatori ai cererii si ofertei. Ea este spatiul economic de manifestare a diviziunii mondiale a muncii si a efectelor acesteia. Formarea statelor nationale in secolul al XIX-lea a influentat puternic maturizarea relatiilor de schimb, care constituie substanta pietei mondiale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.